Повече калий в детството – здраво сърце

По-добре е калият да се приема с храната
7 май 2015 08:05,
9
Повече калий в детството – здраво сърце
Източник: Reuters, архив

Консумацията на богати на калий храни е доста по-ефективна от безсолната дета, твърдят учени Бостънския университет.

В своето проучване, публикувано в сп. JAMA Pediatrics, те проследили навиците на хранене и кръвното налягане на 2185 деца на възраст около 10 години.

Според експертите приемането на повече калий през детството значително повлиява сърдечносъдовото здраве и занапред, намалявайки риска от хипертония в зряла възраст.

Те посочват, че хората в глобален мащаб консумират твърде много сол, като над 75% от нея идва от индустриално преработените храни.

Американските специалисти са установили, че за възрастните с високо ниво на артериално налягане всяка единица от увеличаването на съотношението на натрия към калия в организма е свързана с 24% вероятност от нарушения в сърдечносъдовата система.

Ето защо приемът му е задължителен, като препоръчителната дневна доза калий е около 4,700 мг.

По-добре е калият да се приема с храната, а не с хранителни добавки.

Този микроелемент се съдържа в най-голямо количество в цитрусовите плодове, млякото, броколите, бобовите растения, зелените зеленчуци и бананите.

Специалистите съветват родителите да включват в менюто на децата си тези храни още от най-ранна детска възраст, за да им осигурят здрав и пълноценен живот и в бъдеще.

Повишаване на систолното и диастолното кръвно налягане увеличава риска от развитие на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, втвърдяване на артериите (атеросклероза или артериосклероза), увреждане на очите и инсулт (мозъчно увреждане).

Поради тази причина контролирането на високото кръвно налягане е изключително важно, за да могат усилията да бъдат насочени към нормализирането му и предотвратяването на евентуални усложнения.

Още информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
До До 2, 3, 6 преди 9 години
Може, тази теза е противна на всичкия човешки опит и е измислена по онова време на запад. Базира се на някакво единствено американско "научно" изследване. Явно е пробила и у нас: все пак, "елитът" е единодушен когато става въпрос за контрол и власт над масите. Тогава една статия, сега купища статии, та и цели книги май има.
5
0
 
0
 
! Отговори
До 2, 3, 6 преди 9 години
И аз помня нещо от бай-Тошово време.Родителите ми и една моя леля учудено обсъждаха статия от централния периодичен печат, според която реалната дневна нужда от сол за човешкия организъм била точно толкова, колкото се съдържа в количеството хляб, което средностатистическия българин изяжда за един ден. Грам повече сол не бивало да се поема.Нашите бяха много отчаяни, защото според статията, солта, която поемаме със сготвеното ядене и със салатите, била смъртоносна.Явно е имала цел тази статия.
4
0
 
2
 
! Отговори
Дятка преди 9 години
По наше време се редяхме на опашки за банани в показния магазин по 2 лева Живкови пари килото
3
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 9 години
Уточнение: при консумация под 3000 мг сол на ден, нивото на смъртност нараства с 25%. Защо ни карат да ядем под 2300мг сол дневно тогава?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калия е полезен, солта също. Тя има следните свойства:Контрол на кръвната захарНатурален антихистамин (антиалергична)Подобрява метаболизмаСъздава добра киселинност за храносмиланетоПодобрява функциите на тироидната жлезаНамалява "стресовите" хормониХормонално балансираНаучно изследване доказва че, при консумиране на сол под дневната 2300 мг доза нивото на смътност расте.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безсолната диета прави хората плахи и апатични, лесни за манипулиране и тормоз. Не случайно на войниците в миналото са давали повече сол: за да имат хъс да се бият.Няма никакви категорични научни доказателства за вредата на солта - всичкото това е мамбо джамбо за да ви държат послушни и глупави.