Салата айсберг укрепва костите

Макар да не може да се мери с другите зеленолистни, тя все пак може да обогати менюто
20 май 2015 21:27,
2
Салата айсберг укрепва костите
Източник: Reuters, архив

Салата айсберг няма много добра репутация, когато става дума за съдържание на хранителни вещества. Тя обаче не е напълно заслужена – просто хранителните ѝ качества са по-малко впечатляващи, в сравнение с тези на другите видове листни зеленчуци. 

Салата айсберг е източник на някои основни хранителни вещества, докато в същото време е с ниско съдържание на калории. Макар да не може да се очаква да осигури ползите, които останалите листни зеленчуци носят, тя е вкусна добавка към хранителния режим, която все пак ще обогати менюто. 

По-голямата част от калориите се дължат на съдържанието на въглехидрати. Количеството от две чаши салата айсберг осигурява 4 г въглехидрати, както и 1,8 г диетични фибри. Въглехидратите служат като гориво, важно за функционирането на нервната система и подпомагат мускулните контракции. Диетичните фибри оставят усещането за ситост по-дълго и са полезни срещу запек. 

Салата айсберг е добър източник на витамин K. В количеството на две чаши се съдържат 35 микриграма витамин K, което се равнява на 28% от необходимия дневен прием за мъжете и 39% за жените.

Този витамин подпомага здравето на костите и кръвосъсирването. Адекватният прием на витамина може да намали риска от развитие на остеопороза.

Консумацията на салата айсберг повишава и приема на витамин А. Подобно на витамин K, витамин А също допринася за здравето на костите – регулира растежа им. Когато се приема в в достатъчни количества, може да бъде полезен още и за кожата, очите и кръвта.

В рубриката „Хранене“ на Puls.bg може да намерите още полезна информация 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Salat преди 8 години
чух, че даже била полезна и срещу запек