Рубидият е важен за хормоналния баланс

Подобрява работата на хипофизната жлеза
26 май 2015 16:32,
0
Рубидият е важен за хормоналния баланс
Източник: Reuters, архив

Рубидият е доста рядък минерал, който не е широко разпространен и в човешкия организъм. Въпреки това той изпълнява много важни за здравето функции.

Най-голямо отражение 37-мият елемент от Менделеевата таблица има върху поддържането на хормоните в тялото. Присъствието му подобрява най-вече работата на хипофизната жлеза, помагайки за производството на всички необходими хормони и ензими.

Затова дефицитът му е причина за появата на хормонален дисбаланс, свързан с развитието на различни хронични заболявания, окосмяване на лицето, опадане на косата, наддаване на тегло и стерилитет.

Връзката на минерала с хормоните и ензимите в тялото кара учените да смятат, че недостигът на рубидий може значително да допринесе за заболяване от диабет. Причината е, че когато той липсва в организма, молекулите на глюкозата не се абсорбират правилно.

Химичният елемент има важна роля в кръвообразуването, като действа за по-доброто усвояване на желязото в кръвта.

Психиатрите познават рубидия и като антистресов инструмент. Редица медицински изследвания са показали, че той повишава производството на серотонин в мозъка – хормонът, пряко свързан с доброто настроение.

Целия материал за рубидия и връзката му с хормоните може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари