Неизяснен стерилитет – какво е важно да знаем?

Разказва д-р Мариела Даскалова пред Puls.bg
29 май 2015 21:54, Румяна Тасева
3
Неизяснен стерилитет – какво е важно да знаем?
Източник: Reuters, архив

Какво е неизяснен стерилитет

Когато една двойка се обърне за помощ към специалист, лекарят започва да назначава изследвания с цел да открие причината за безплодие. Ако след основните изследвания все още не е ясно защо не се получава, двойката преминава в графата неизяснен стерилитет. Макар да съществува в Международната класификация на болестите (МКБ), неизясненият стерилитет не е диагноза, а точно обратното - липса на диагноза.

На практика това означава, че при константен първоначален брой двойки в хода на диагностичния процес все повече от тях ще бъдат диагностицирани и съответно все по-малко хора ще остават в групата на неизяснения стерилитет. В известен смисъл процентът неизяснено безплодие отразява нашите ограничени познания по отношение на причините, както и доколко добросъвестно и системно изпълняваме задълженията си да поставим диагноза.

Реално винаги има причина за безплодието, просто невинаги можем да я открием. Когато говорим за неуточнено безплодие, това може да означава принципно две неща – недостатъчно изследвания или недостатъчно познания.

Защо е важно да поставим диагноза

От древните лекари ни е останала фразата „Който добре диагностицира, добре лекува“ и този принцип важи с пълна сила и днес. Вярната диагноза ще ни помогне да действаме медицински правилно, в противен случай е възможно да „стреляме на тъмно“ и да пропуснем подходящото лечение или да го забавим неприемливо дълго.

Продължителността на диагностичния процес изтощава физически, финансово и емоционално двойката. Изследванията са скъпи, част от тях са болезнени и носят рискове за здравето. И ако не успеем да посочим причина защо бебето не идва, това обърква допълнително и без това страдащите хора, разколебава вярата им, кара ги да се съмняват, да изпитват гняв. Опитът показва, че дори и най-тежката диагноза се приема по-лесно от неизяснения проблем. Истината, дори когато е страшна и болезнена, прояснява съзнанието и носи покой.

Целия материал за неизяснения стерилитет може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: сдружение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11. Съпругът не желае да си направи изследвания, защото майка му не му позволява и настоява, че, ако все още нямат дете, само у жената може да е причината.12. Ако сте попаднали на свекърва като гореописаната, прибегнете към съвет 10, но в малко по-друг смисъл. В края на краищата, детето е на онзи, който го е отгледал.