Каква е причината околоплодният мехур да се пука?

След това идва ред на родилната дейност
24 юли 2015 21:14,
3
Каква е причината околоплодният мехур да се пука?
Източник: Reuters, архив

Какво е предтерминно пукане на околоплодния мехур?

Това е изтичането на околоплодните води преди навършени 37 гестационни седмици. Състоянието е усложнение на бременността, което прави раждането необратимо. След разкъсването на плодните обвивки настъпва различен по продължителност период, наречен латентен, последван от поява на родилна дейност. Колкото по-малка е гестационната възраст на плода, толкова по-дълъг е латентният период.

Какви са причините за настъпването му?

Етиологията не е напълно изяснена. Според една от хипотезите се касае за дегенеративни промени в околоплодните мембрани, дължащи се на възпалителен процес. Амниоцентезата, по-грубото акушерско изследване и скорошен бурен полов контакт също могат да са причини. Наблюдава се и повторяемост на състоянието при следваща бременност. Липсата на витамин С и мед в храната, тютюнопушенето и респираторните инфекции по време на бременност също имат значение.

Водещ фактор за предтерминно пукане на околоплодния мехур са вагиналните инфекции с причинители Garnerella vaginalis, Peptostreptococcus, Fusobacteriua и стрептококи. По време на бременността цервикалната слуз е плътна и богата на левкоцити. Образува запушалка, възпрепятстваща преминаването на бактерии от влагалището. Нарушаването на тази локална защита позволява развитие на инфекциозен процес в плодните ципи. Бактериите отключват каскада от ензимни реакции, които причиняват лизиране (разграждане) на колагена и изтъняване на мембраните.

Цялата статия, свързана с пукането на околоплодния мехур, може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами защото започва раждането, затова се пука.