Тумори на пикочния мехур – най-често срещаните злокачествени заболявания

По-често се срещат сред мъжете
21 авг 2015 21:53, Румяна Тасева
0
Тумори на пикочния мехур – най-често срещаните злокачествени заболявания
Снимка: Reuters, архив

Туморите на пикочния мехур са най-често срещаните злокачествени заболявания не само на пикочополовата система, но и на целия организъм. Той се нарежда на четвърто място след всички неоплазми при мъжете след рака на простата, белия дроб и дебелото черво. По-често се среща сред мъжете и във възраста между 60 – 65 години. Наблюдава се различие в честотата на заболяването съобразно расова принадлежност и географско местоположение. По-висока честота се наблюдава сред бялата раса и високо развитите индустриални страни. Най-ниска е заболяемостта сред Азиатските страни. 

1. Какви са туморите на пикочния мехур и колко често се срещат?
  • Папилом – от нормален преходноклетъчен епител – по-малко от 2%;
  • Преходноклетъчен карцином – 90%, екзофитен, папиларен;
  • Аденокарцином – 1%;
  • Сквамозноклетъчен карцином - 5-10%.
2. Какви са рисковите фактори за развитието на рак на пикочния мехур?
 
Рисковите фактори са няколко:
  • Тютюнопушенето е водещ рисков фактор. Карциногените, съдържащи се в тютюневия дим, проникват в кръвта чрез белите дробове, след което се филтрират през бъбреците и се отделят в урината в пикочния мехур. Заболяемостта от тумори на пикочния мехур сред пушачите е 4 пъти по-висока в сравнени с тази при непушачите.
  • Работа в среда с химически вредности. Сред тези вредности са ароматни амини, бензидин, бетанафтиламин, използвани в бояджийството. Рискови са и производствата в каучуковата, петролна, кожарска и текстилна промишленост. Комбинирането на професионални вредности и тютюнопушене значително увеличава риска.
  • Цитостатици. Завишена заболяемост от тумори на пикочния мехур се наблюдава сред лекуваните с цитостатика Cyclophosphamid и изложените на радиация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари