Лечение на стомашно-чревни неразположения при децата

Инфекцията се предава по фекално-орален и контактен път
24 авг 2015 12:08, Румяна Тасева
1
Лечение на стомашно-чревни неразположения при децата
Снимка: Reuters, архив

През лятото рязко скача заболеваемостта от остри вирусни инфекции, които причиняват повръщане или разстройство. В 50% от случаите виновници са ротавирусите, като най-уязвими са бебетата между 6 и 24 месеца.

Освен ротавирусите, други причинители на стомашно-чревните инфекции са: аденовируси, ентеровируси, коксаки вируси и др. При 25% от заболяванията с диария обаче виновник е бактерията ешерихие коли. Други бактерии, отговорни за летните неразположения при децата, са салмонела, шигела, кампилобактер, Е-коли, стафилококус ауреус и др.
 
1. Как се пренася заразата?
 
Инфекцията се предава по фекално-орален и контактен път - с мръсни ръце и заразена храна. Може да се случи, докато детето играе навън в пясъчника и си „хапва” пясък или от общи играчки в детската градина, при контакт с болно дете с недобра хигиена, от заразена храна.
 
Затова през лятото трябва да се спазва стриктна хигиена – да се измиват ръцете на детето, преди да яде, да се внимава то да не докосва лицето и устата си, когато играе навън, да се измиват много добре плодовете и зеленчуците за салата. Някои бактериални инфекции се предават от болни хора, които приготвят и съхраняват храна. Високите летни температури водят до бързо размножаване на бактериите. Затова бъдете особено внимателни с храната, която купувате на улицата. И не оставяйте на открито храни – може да се развалят дори за два часа, ако не се съхраняват в хладилника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
0
 
! Отговори
казанджи преди 8 години
За вас и за децата! Усетите ли стомашни неразположения, болки когато легнете и сравнително нормално когато сте прави, седнете и пийнете 50-100 грама хубава домашна ракийка! Дори да не е преварка, но да не е първак или лангерка, някъде 45-48 града, да усещате затопляне приятно в коремчето като я вкусите.На малчуганите 20-30 грамчета най много.