Кои инфекции отключват диабет?

Херпесните вируси също могат да са причина
26 авг 2015 15:08, Румяна Тасева
2
Кои инфекции отключват диабет?
Снимка: Reuters, архив

Захарният диабет е хронично заболяване, което протича с абсолютен или относителен дефицит на инсулин. Характеризира се с увеличение на кръвната захар и нарушение на обмяната на белтъци, въглехидрати и мазнини. Всички тези нарушения заедно довеждат след себе си развитие на неврологични усложнения и такива на кръвоносните съдове. 

Двете основни форми на диабета са инсулинозависимият – тип 1 и неинсулинозависимият – тип 2. Като причини, които се изтъкват по отношението на развитието на заболяването, това са – генетичните, също влиянието на вирусни и химични агенти, автоимунни процеси и други.
 
Конкретно за диабет тип 1, който се развива по-често в младата възраст, се забелязва зачестяване на новите случаи в зимните и пролетните месеци. Което от своя страна се свързва с това, че в тези сезони вирусните и бактериалните инфекции са много по-чести. Естествено, те са спомагателни фактори, които участват в отключването на болестния процес.
 
Според направени епидемиологични проучвания се открива новопоявил се диабет при прекарали сравнително скоро инфекции, причинени от коксаки вирус, паротидният, рубеолният, както и херпес вирус и цитомегаловируса. Процесът на увреждане на клетките на панкреаса е автоимунен. Дължи се на кръстосана реакция между вирусните частици и панкреасните структури. С тях се води до атакуване на панкреаса от имунната система, защото тя приема клетките му за чужди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върнете всичко по старому в здравеопазването и нещата ще се оправят и стига с тая спешна, какви парамедици това е пълен абсурд.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом отскоро се наблюдава значи пръст в това има генното инженерство. ;)