Калцият не пази възрастните от фрактури

Дневната препоръчителна доза е 1000 мг
9 окт 2015 10:50,
2
Калцият не пази възрастните от фрактури
Снимка: Reuters, архив

Приемът на калций не подобрява костната плътност и не намалява риска от фрактури сред по-възрастните хора, твърдят изследователи.

 Около 99% от калция в организма се съхранява в костите и зъбите и има важна роля за тяхната здравина и структура. Останалият 1% подпомага функцията на мускулите, комуникацията между нервите, синтеза на хормоните и кръвоносните съдове.
 
Дневната препоръчителна доза калций, приеман чрез хранителния режим, за мъжете и жените, които са на възраст между 51 и 70 години, е 1000 мг. Когато те навършат 75 години, тя е 1200 мг.
 
По думите на автора на проучването Марк Боланд, който е доцент в Катедрата по медицина към Университета в Окланд, Нова Зеландия, дневният прием на калций сред възрастните хора в западните страни е около 700 – 900 мг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Старо ти е инфото. Точно съветски специалист е установил вредата от натрупването на ненужен калций. Причинява обратен ефект и разгражда костите. Затова не се препортчва на хора, които не са кърмачета да приемат мляко, особено пастьоризирано и хидроенирано/ не остава нищо от млякото вътре