Първи грижи за новороденото в родилна зала

Какво се случва с бебето непосредствено след появата му?
25 ное 2015 12:52,
10
Първи грижи за новороденото в родилна зала
Снимка: Reuters, архив
Какво се случва с новороденото дете непосредствено след появата му? Какви са първите грижи, от които се нуждае? Това са въпроси, който си задават всички майки, очакващи с трепет бъдещата си рожба.
 
Веднага след раджането бебето попада в среда с абсолютно нови условия, към които трябва да се адаптира възможно най-бързо. С прекъсването на пъпната връв детето започва да диша само. За да се осъществи адекватно дишането, се аспирират задържани лиги и секрети в устата и носа чрез тънко катетърче. Задължително е да се извърши аспирация на недоносените, родените в асфиксия и чрез Цезарово сечение, както и при променени околоплодни води (със зелен или кафяв цвят). След освобождаването на дихателните пътища последва първия плач на детето, което е сигнал за установено самостоятелно белодробно дишане. Първоначално посинялата кожа придибива розов цвят.
 
Следващата манипулация е прерязването на пъпната връв. Известни са различни теории за това кога да се прекъсне връзката между майката и детето. Важно е да се запомни, че забавеното прекратяване на фетоплацентарния кръвоток се допуска в случаи на анемия – така новороденото получава около 60-80 мл допълнително количество кръв. Отложеното прерязване на пъпната връв може да доведе до плетора (увеличаване на кръвния обем) и последваща хипербилирубинемия у плода. За това, независимо от разпространените напоследък модни течения, важно е здравословното състояние на детето да се запази добро.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VAKSINITE SA IZMISLENI OT SATANATA, KAKTO I AOTIZMA
6
0
 
1
 
! Отговори
GEE преди 8 години
Господ им дал имунна система, те си инжектират сатанински коктейли. Сатаната им обещава само измама. Сатаната е безсилен пред Всемогъщия.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не пиши глупости *** си копай фермата!
4
1
 
1
 
! Отговори
AZ преди 8 години
Вместо да седи при майка си, новороденото бива натъпкано с най-различни отрови, като ваксини, изкусвтено мляко, антибиотици. т.е. бива внедрено в системата на пъкъла. Господ е Велик и се грижи за който е писано в този живот и за тои, за който не е писано в този, в отвъдния, а престъпниците си надбавят грях, да си го носят във вечността и никога, да не им бъде простен. Слава на Всемогъщия.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е лошо да си мислиш че си информиран. Вика му се неосъзната некомпетентност.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последното изречение е голяма мисъл
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BIAT MU SE VAKSINI ZA DA SE ZARAZI S AOTIZAM