Съвременният живот - причина за репродуктивните проблеми

Атанасовден за д-р Атанас Щерев е обичаен работен ден
18 яну 2016 20:19, Анисия Иванова
22
Съвременният живот - причина за репродуктивните проблеми
Архив: Булфото

Името Атанас е от гръцки. Според древногръцката митология Танатос е бог на смъртта. От него произлиза името Атанас – и с префикс “А” означава “безсмъртен”.

Атанасовден за именника - д-р Атанас Щерев - един от бащите на ин витро медицината у нас, днес ще е обичаен ден в клиниката. Пред телевизия Bulgaria ON AIR известният специалист разказа за работата си и даде съвети на младите.

"Всичко в репродуктивната медицина се е променило. Спомням си – бях малък, баща ми беше лекар и ми разказваше как е търсил пеницилин през 1950 – 52. Тогава лекарствата са били други", спомня си докторът.

По думите му през 1969 г. се е учила медицина, от която сега няма и следа. Сега се учи, работи и диагностицира на молекулно ниво, на клетъчно ниво. Промяната е главоломна, обяснява тя.

Едно от най-важните неща в ин витро технологиите е развитието на познанието за стволовите клетки, смята лекарят.
Човешкият организъм въпреки развитието на медицината крие все още много тайни. Когато успеем да управляваме процесите, в които стволовите клетки стават възрастни, тогава ще могат да се направят мащабни окрития.

Последните 10 години се раждат по 1000 деца, заченати ин витро. Това прави около 10 000 деца, но тук се включват и другите методи за асистирана репродукция - около 10-15 метода, обяснява специалистът.

Сред проблемите, които пречат на репродуктивните възможности, д-р Щерев отбеляза възпалителните процеси и начинът ни на живот. "Съвременните мъже не живеят природосъобразно. Човек е създаден да бъде в движение. Днешният мъж се вози в кола, обут в тесни панталони, да не говорим за клетъчните отрови като алкохола и никотина", изброи лекарят.

При жените основен фактор, който води до проблеми, е късното забременяване, но това е в цяла Европа.

"Оптималната възраст за първо дете е между 20 и 24 години, менопаузата е около 50 години и тези параметри не са се променили от времето на Римската империя. След 30-годишна възраст започва упадък на репродуктивната дейност. Едва около 1% от жените след 40-годишна вързаст имат възможност да забременеят", разкри лекарят.

Средната възраст за раждане на първо дете в клиниката на д-р Щерев е около 34-35 години. Това е голям проблем, определи гинекологът.

На второ място и при жените са инфекциите. "На младите хора липсва здравна култура. Преди години тя се преподаваше в училище", припомня той.

В България до голяма степен значение имат и абортите по желание. "Един аборт по желание е жестока манипулация и не трябва да се допуска и тези десетки хиряди аборти, които стават у нас всяка година. Има модерни начини за предпазване от бременност и отново е въпрос на здравна култура", убеден е д-р Щерев.

Младите хора нямат подготовка за това, което идва в живота им. Знанието идва от приятели, от улицата, от интернет и това е опасно, смята лекарят.

Но бедността, неравенството между хората са най-големите проблеми днес. „Никой не може да бъде щастлив, когато живее сред нещастни хора“, убеден е д-р Щерев.
 
Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Развеселена преди 8 години
Защо при ромите няма такъв проблем?Защото ги издържаме,ЕС праща пари да си ги дундуркаме тук за да не им правят проблеми на тях.Това обаче не ги стресира,не ги кара да работят-издържаме ги до гроб!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докторе, надявам се, че ти е ясно, че няма как да промениш цялото общество и жените никога няма да почнат отново да раждат масово преди 20, така че вместо да повтаряш едно и също нещо, което никога няма да стане, измисли начин да намалиш цените, така че повече хора да могат да си позволят адекватно лечение. Защото не е нормално да има демографска криза, а в същото време цените да са такива, че доста хора да не могат да си позволят лечение и процедури.
16
3
 
2
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Много е тъжно това и е истина. В цяла Европа е така, не само у нас. Аз мисля, че до това води свободното порно и грешното разбиране за свобода, както и изместването на приоритетите и ценностите.
15
0
 
5
 
! Отговори
До Лесбогей преди 8 години
Естествено, че вторият...първият дори няма да му отчета съществуването. Ако има значение, жена съм, при това с прекрасен мъж от 8 години, с който се обичаме и уважаваме взаимно и ни е добре заедно. Но знам, че не всички мъже са толкова идеални като моя, както и че не всички жени са толкова прекрасни в очите му като мен. Просто си имаме високи критерии и някак си отговаряме напълно на това, което търсим в другия. Но не казвам, че мъжете/жените са един какви си, хора има всякакви и от двата пола.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжна картинка, коментари на разочаровани мъже и жени, които виждат нещата от тясната си камбанарийка и говорят какви са мъжете и жените на база на личния си опит, без да им мине през акъла явно, че ако са попаднали на един *** или на един свестен човек, то това не значи, че МЪЖЕТЕ/ЖЕНИТЕ са такива. Има Хора и *** и от двата пола, като обикновено себеподобните се привличат. Човек трявба да има малко самочувствие и критерии, за да не прави грешен избор. Обобщенията и клишетата са вредни.
13
3
 
3
 
! Отговори
Лесбогей преди 8 години
Кое повече отговаря на разбиранията ви за мъж- някой с татуировки, гледащ лошо, ултрас на Левски/ЦСКА,безработен или този който събужда децата, завежда ги на градина, после си отива на работа? Обаче "ценностите" са толкова объркани, че "готините" ще нарекат втория- "женчо/мъж под чехъл", а те ще са готините "мъжаги".
12
2
 
2
 
! Отговори
Тром преди 8 години
До 12Не прекалявам ами спестявам. Аз съм проучвал тези въпроси и знам за какво говоря а ти не си проучвал и мислиш че прекалявам. Хайде вземи и проучи тези неща които съм ги писъл, лесно е - клавиатурата е под носа ти. Като разбереш за какво става на въпрос лошо ще ти стане!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТромTром, прав си, ама малко прекаляваш с тия приказки за разни "сатанистки" работи, конспирации, християнство и т.н.Масово днес мъжа иска 1 връзка. Словом - една! И да е стабилна. Жената да си е жена, да си гледа семейството, децата. Нещата в едно семейство се поделят. Всеки върши каквото може - един готви, друг прави ремонта. Това е.Обаче жената днес е друго - иска да обикаля, да обикаля... да се омаже със спер *** до ушите... и да дойде и да иска да не я наричат *** после. Не става
10
7
 
2
 
! Отговори
Тром преди 8 години
Западното общество е прогнило до корените си, то все още се държи на успехите които дължи на християнския си фундамент които са го въздигнали, но сега този фундамент е подменен със сатанински доктрини навлезли в обществата като "ценности". Тези "ценности" подкопават и унищожават самите основи на здравото общество и бавно го убиват. Не може да има здраво общество което да не е изградено върху Божиите Закони. А една от 10-те Божии Зоповеди гласи - Не прелюбодействай!
9
4
 
4
 
! Отговори
Тром преди 8 години
Европа изчезва защото членовете на сатанинските тайни общества прокараха в западните общества дегенеративни доктрини на морално разложение и безотговорност в личните и обществени отношения маскирани под терминологията - свободи, които доведоха до полу-разпад на основата на която се крепи обществото - здравото семейство и обновяването на рода - децата. Затова сега европейските нации изчезват, има демографска катастрофа! А от всички най-бързо изчезват българите.
8
4
 
5
 
! Отговори
Тром преди 8 години
Ами голяма част от сегашните жени със "западни ценности" не са истински жени а играят ролята на пр0ститутки и курви1 които не обичат мъжа а гледат какво той може да им осигури. Не трябва да си играеш с чуствата на другия и да си мислиш че можеш да си правиш каквото искаш за негова или нейна сметка! Не трябва да влизаш в случайни връзки и да се разделяш когато ти хрумне! Семейството и връзката мъж-жена трябва да стабилна като закон! Семейството е основната обществена единица.
7
5
 
5
 
! Отговори
Тром преди 8 години
Сега жените искат да са независими и да курв***рстват, да играят игрички и да правят номерца, да се виждат с един, втори, трети, да могат щом им скимне да се разделят и да разрушат семейството, да играят блудници. И когато вече се наситят на пр0стотиите си трябва да има солиден мъж с патриархални ценности с който на 30-35 години да създадат семейство и ако той не иска веднага да има деца с такава той не бил истински мъж.
6
6
 
3
 
! Отговори
Тром преди 8 години
Правилното е двойката се женят на 16-17-18 годишна възраст, курв***рството да е углавно престъпление и развода невъзможен. Смисъла на женитбата и създаването на семейство е в това че е за цял живот. Ако ще се курв***рства1 и ще има игрички, лъжи, раздели и разводи няма смисъл. В християнска Европа женитбата е за цял живот, когато става организираната от сатанински тайни общества френска революция и после идва на власт Наполеон той отменя това и вкарва като закон възможността за развод.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Но хайде стига сте обвинявали жените, че раждат късно! Просто няма от кого!"Отвратен съм от подобни изказвания!Имах приятелка... к*рва, която искала да го е правила с много мъже в живота си! Всички като сте простакеси и по цял се зомбирате с дебилни филми от сорта на "Секса и града" и си мислите, че това е най-готиния филм и... цитирам... "много полезни неща могат да се науат от него", после ревете, че нямало мъже.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щерев е машина за пари и нищо друго. Ние ходихме там с жена ми. Отвратен съм.Преди два дни наша приятелка ходи там да й правят лапароскопия защото уж имала запушени тръби. Накрая се оказа, че всичко е наред и й взеха парите. После й обясниха, че на снимките понякога изглеждало, че има проблем. Друга наша позната също ходи малко след като роди и й обясниха, че можело да има рак и трябвало допълнителни изследвания. И на нея и взеха парите ей така. Отвратен съм от тая клиника.
3
0
 
9
 
! Отговори
до Тинка преди 8 години
Съгласна съм с Вас . Трябва подходящ партньор .... Трудно..
2
2
 
32
 
! Отговори
Тинка преди 8 години
Аз на 30 години бях готова за деца, но партньорът ми (на 32 тогава) ми заяви, че не е готов!Живеело му се, играело му се игри и какво ли още не. Е, аз си реших проблема, той все така си живее сам. Но хайде стига сте обвинявали жените, че раждат късно! Просто няма от кого!Все чичковците с парите са ви виновни, а на останалите все ви се живее.Като заплаче бебето и завалят сметките, се изнизвате на секундата и айде, самотни майки имало...
1
4
 
7
 
! Отговори
Край преди 8 години
В клиника Щерев има ПРОМОЦИЯ за инвитро процедура в пакет с грижи след зачеване. Това е ТЪРГУВИЯ с производството на деца. При тази демографска криза инвитрото трябва да е чисто държавна дейност.