Медът - убиецът на бактериите

Той е мощно антибактериално средство
23 май 2016 17:21,
8
Медът - убиецът на бактериите
Източник: Reuters, архив

Медът, освен вкусен, е и мощно средство за борба с бактериите. Пчелният продукт има свойството да подсили имунитета, да подпомогне храносмилането, както и да облекчи симптомите на настинка. 

Още от Древността медът се е използвал като превантивна мярка срещу инфектиране на рани. Той има няколко основни свойства, с помощта на които се бори срещу инфекциите. 
 
Медът съдържа около 17% вода, а по-голямата част от него е захар. Двата основни вида захар в меда са глюкоза и фруктоза и привличат вода. Пчелният продукт е много наситен разтвор, поради което не се разтваря при стайна температура, а се захаросва с течение на времето. На химически език това означава, че той се нуждае от вода. 
 
Когато бактерията попадне в организма, медът противодейства като всмука водата от чуждото тяло, което на практика прави бактерията безполезна. Медът не съдържа достатъчно количество вода, за да могат бактериите да живеят в него. Поради тази причина, той не се разваля.
 
Захарта обаче не е единствената съставка, която превръща меда в мощно антибактериално средство. В него се съдържа и глюкозооксидаза, която го прави силно киселинен – среда, в която е почти невъзможно бактериите да растат. Когато глюкозооксидазата се разгради, тя се превръща във водороден пероксид, а той разрушава клетъчните стени на бактериите. 
 
Сладкият пчелен продукт съдържа и протеина пчелен дефензин-1. Той е част от имунната система на пчелите и функцията му е да ги защитава срещу бактериите, по-специално срещу тези, които причиняват заболяване. 
 
По време на проучване от 2010 г се установява, че пчелният мед може да помогне за излекуването на изгаряния и кожни инфекции, което го прави антиоксидантно средство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИнженерНяма лошо ама не е чист мед. :)))
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Чист е ако пчеларя не е станал алчен. Иначе си хапваш гликозка та пишек се вдига.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПродавам 150 кг. мед от рапица. Преди три дена изваден от кошерите.Чист без захар, може да вземете проба преди покупката.
2
1
 
25
 
! Отговори
ETNA преди 7 години
Аз пък си купувам мед от България, точно защото е чист. Просто трябва да знаеш от кого да купиш :)
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да не е български! Пчеларите станаха химици!