Отит - какви са причините?

Най-честият причинител е грипният вирус
25 май 2016 19:21,
1
Отит - какви са причините?
Източник: Reuters, архив

 Основните причини за възпаление на ухото са вирусите и бактериите. В летните сезони при зачестяващите посещения на обществени басейни зачестяват и отитите вследствие на гъбични причинители (микози).

 
С основно значение са отити от вирусна инфекция. Около 70 - 90% от настинките се дължат на вирусна етиология, а едва 10 - 20% на бактериална. С най-голяма честота са т. нар. грипозни отити или вследствие на инфекция с грипния вирус.
 
Грипният вирус има афинитет най-вече към лигавиците, покриващи дихателните пътища. Но при повишена податливост на структурите на ухото към инфекции, както и при някои хронични заболявания, грипът може да стане причина за отит.
 
Клиничната картина се владее основно от болковия синдром, който постепенно се увеличава по интензитет. В началото може да започне като лек сърбеж и дразнене, които преминават в постепенно увеличаваща се болка. При оглед, ако отитът е външен, по външния слухов канал се виждат малки по размери мехурчета, които са изпълнени с бистра течност.
 
Ако става дума за отитис медиа (възпаление на структурите на средното ухо) тъпанчевата мембрана изглежда бомбирана (изпъква навън) към слуховия проход, поради изпълненото със серозна течност пространство зад нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари