Болест на Бехтерев – какво представлява и как се лекува?

Често засяга мъжете в активна възраст
31 май 2016 12:22,
6
Болест на Бехтерев – какво представлява и как се лекува?
Източник: Reuters, архив

Болестта на Бехтерев, позната още като анкилозиращ спондилит, представлява асептично възпаление на сакроилиачните стави и гръбнака, което има прогресиращ ход и води до ограничена подвижност и анкилози – страствания. Среща се при по- малко от 1% от възрастното население, като мъжете боледуват 3-4 пъти по – често от жените. В повечето случаи началните симптоми на заболяването се откриват между 16 и 30 годишна възраст, по – рядко първият пристъп е след 40 - та година.

Кой е точният причинител на заболяването все още е предмет на дискусия, но в около 88 – 96% от болните се открива носителство на HLA – B27 антигена. Участието на инфекциозни фактори – Klebsiella pneumoniae и др. ентеробактерии в етиопатогенезата на на анкилозиращия спондилит е много вероятно. Установени са високи титри антиклебсиелни антитела при болни с АС във фаза на обостряне, както и в началото на заболяването. В 60% от болните е доказано  и хронично чревно възпаление без клинични прояви от страна на гастроинтестиналния тракт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: кръстболкаHLA-B27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
По-завързани думи не можахте ли да измислите? чак сега разбрах,колко е трудно на студентите по медицина да завършат. Как бих могъл да запомня например думата:анкилозиращ спондилинт,и сакроилиачни стави.Три пъти поглеждах думите,докато ги напиша.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно топка за русофобите - те отвсякъде ще намерят вързка за драсканиците си. Например:"Този Бехтерев е руснак. Какво друго можете да очаквате от алкохолиците! На всичкото отгоре е завършил Санкт-Петербургския Университет, същия който е завършил Путин. А Путин...".По темата - болестта не е нелечима. Лечението трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата. Четох интересни публикации и мнения.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има биологично лечение, с много странични ефекти, но спира развитието на болеста или значително го забавя. Прилага се в университетските ревматологични клиники и в някои големи областни градове.
3
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Болестта на Бехтерев няма лечение, с времето ти гръбнака става все по-неподвижен и накрая опъваш петалата. За да не падат духом на болните се предписват една кофа лекарства и някакви упражнения, но всичко е фира.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бах ти статията ! "Загубени в превода" ....
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от цялата статия може да оставите само "за болестта на Бехтерев четете на Puls.bg"поне да не си губим времето читателите