Евтини антибиотици няма, няма и пеницилин за сифилис

Защо частникът ще казва на вирусолога как да лекува, пита експерт
Обновена: 3 юни 2016 16:58 | 3 юни 2016 15:14, Анисия Иванова
7
Евтини антибиотици няма, няма и пеницилин за сифилис
Снимка: Bulgaria On Air

У нас евтини антибиотици почти няма, констатираха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Антибиотиците са от групата на най-успешните лекарства, посочи Кантарджиев. От две години у нас се наблюдава слабо повишаване на употребата им. Информираност за начина на прилагане на антибиотика обаче все още липсва.

"И при децата и при възрастните, когато не се спазват правилата за антибиотичните средства, се развива резистентност", поясни професорът.

Същевременно на фармацевтичния пазар липсват по-старите, евтини антибиотици, които по думите на специалистите, са и по-ефективни.

"Причината е единствено, че са много евтини. Тези, които се предлагат са трета генерация. Започнаха да се купуват трета генерация цефалоспорини и държавата защо не застане с правила за всяка болница, които ги има писани? Лобито на частните болници го спряха. Защо частникът ще трябва да казва на един вирусолог как да лекува?", попита Кантарджиев.

Антон Вълев от Националната аптечна камара също коментира ситуацията: "Вкарват се скъпи антибиотици и се изтеглят евтините - в момента няма нито един пеницилинов препарат, с който да лекуваме сифилис. Антибиотици в България въобще не съществуват, защото са евтини".

Вълев също обърна внимание, че лечението с антибиотик трябва да бъде прилагано според лекарско предписание и не за леки здравословни смущения, защото бактериите в човешкия организъм развиват резистентност и стават неподатливи на лечение.

 Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А само у нашия блок има 4 аптеки!Справка:бул.Ломско шосе 172 блок
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Часника не иска да лекува той иска печалба. Някой ще ми обяснили, след като обясняват колко непечелившо е здравеоопазването излюпването на стотици частни болници и хиляди аптеки. На наща улица в София са 6 за 500 метра
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusЕдно време имаше едно страхотно лекарство, аналгин-хинин, евтино и много ефикасно при настинки----------------------България все още го произвежда и го изнася за Русия. Помоли някой руснак да ти донесе.
2
1
 
11
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Едно време имаше едно страхотно лекарство, аналгин-хинин, евтино и много ефикасно при настинки, и не само. Спряха го понеже уж било вредно, ама истината е понеже искаха да се продават по-скъпите и неефективни лекарства, включително и антибиотици.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нарича се пенИцИлин!!! Заглавието показва нивата на грамотност и комплексираност, както и произхода на автора....