При кокоша слепота не шофирайте в сумрак

Какви са причините за слабо зрение при недостатъчно осветление
2 авг 2016 21:11, Eкип на Puls.bg
1
При кокоша слепота не шофирайте в сумрак
Източник: Reuters
"Кокошата слепота" е симптом, който се изразява с намалено зрение на тъмно или недостатъчно осветление. Зрението през деня е запазено.
 
1. Една от причините за появата на кокоша слепота (никталопия) е липсата на витамин А (ретинол). Този витамин участва в превръщането на светлината в нервни импулси, които стигат до мозъка. Намаленото му количество нарушава улавянето на светлината и затова се появява нощна или кокоша слепота.
 
Ретинолът спада към т.нар. мастноразтворими витамини, т.е. за да бъде усвоен, е необходимо да има мазнина. В тази връзка някои заболявания, при които е нарушена обмяната на мазнините, водят и до недостиг на витамин А, поради неспособността му да се усвои. Други чернодробни заболявания повлияват метаболизма на самия витамин.
 
2. Причина за нощната слепота може да е и недосигът на цинк. Този елемент има изключително положително действие при макулна дегенерация свързана с възрастта, както и оказва благоприятен ефект върху ретината. 
 
3. Друг фактор за намаленото зрение при слаба или липсваща светлина това е сухото око. За жалост този проблем е все по-често срещан във връзка с употребата на все повече технологии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари