С конец за зъби или без, ефектът за хигиената – същият

Учени не намират особени доказателства за ползата му
8 авг 2016 09:30,
6
 С конец за зъби или без, ефектът за хигиената – същият
Източник: Reuters
Почистването на зъбите с конец е сред съветите отстрана на зъболекарите за поддържане на хигиената в устната кухина. В действителност има малко доказателства в подкрепа на ефективността от този начин на почистване на зъбите, твърдят изследователи. 
 
От анализ на последните доказателства в тази насока става ясно, че теорията, според която конецът за зъби може да почисти зъбите или да защити венците от заболяване, е „слаба“ и „неубедителна“. 
 
Правителството в САЩ препоръчва почистването с конец за зъби от 1979 г., а тези препоръки следва да се основават върху научни доказателства. 
 
Разследване на Асошиейтед прес разкрива, че няма доказателства, които да подкрепят тази препоръка. Така след преглед на последните препоръки, свързани със здравословното хранене, препоръката за почистване на зъбите с конец е премахната. 
 
В писмо от Правителството поясняват, че ефективността от този начин на почистване никога не е доказана. 
 
Водещите британски организации в областта – Британската дентална асоциация и Фондация за оралното здраве също са съгласни, че липсват достатъчно доказателства по този въпрос. 
 
При проучването изследователите от Асошиейтед прес анализират най-строгите и сериозни разработки в областта, като се фокусират върху 25 други, които сравняват употребата на четка за зъби с комбинация от четка и конец за зъби. 
 
Те заключават, че доказателствата в подкрепа на ползата от конеца за зъби са „слаби“, „неубедителни“ или с „много ниско качество“. Те допълват, че повечето проучвания не успяват да докажат, че почистването с конец е ефективно в отстраняването на плаката. 
 
В данните на проучване от 2011 г. се посочва, че почистването с конец за зъби малко намалява възпалението на венците, което понякога може да се развие в заболяване. 
 
Като цяло обаче, изследователите определят доказателствата като „много неубедителни“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Има конспирация! преди 7 години
Пастите за зъби причиняват кариеси! Съдържат много твърди абразивни частици в комбинация с други почистващи химикали които имат "разяждащ" ефект. Прекомерното използване на паста в продължение на години, нарушава естествения защитен емайл на зъбите, и ги прави уязвими. Особено вредно е използването на пасти при децата, където зъбите все още са в процес на растеж и емайла не е напълно втвърден.Аз спрях да използвам паста преди 8г. и нямам нито един нов кариес! Използвам само мека четка и вода.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои хора четка не ползват, те за конец спорят. Зъбите са повече ген.
2
0
 
3
 
! Отговори
redordead преди 7 години
по-добре с дентални четки за зъби, отколкото с конец. Аз ги ползвам, и винаги има остатъци от храна там. Но за отсраняване на плаката, си трябва веднъж на 8-12 месеца почистване при зъбар - чистенето с четчици и конец по-скоро я поддържа в някво приемливо ниво, вместо да пзоволи да се превърне в сериозно възпаление, което да доведе до усложнения.
1
0
 
1
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Аз от дъжд на вятър използвам след четката и си даваш сметка че остава храна между зъбите , но дали ще се спаси от някакво сериозно заболяване е друг въпрос.