Препоръки за хранене при подагра

Какво трябва да изключим от менюто?
15 окт 2016 19:10, Eкип на Puls.bg
4
Препоръки за хранене при подагра
Източник: Reuters, архив

Подаграта е повсеместно разпространено метаболитно заболяване, което засяга по-често мъжкия пол. Изявата на заболяването е основно под формата на ставно възпаление – артритни пристъпи, които протичат с оток, силна болка в ставата и зачервяване със затопляне на надлежащата кожа.

Причината за заболяването се крие в прекомерното натрупване в кръвта на отпадния продукт от обмяната на пурините – пикочна киселина. Чрез кръвообращението тя достига до ставната течност и там преминава процес на кристализация, след което започва да дразни структурите на ставата и предизвиква възпаление.

Две са основните причини за натрупване на пикочна киселина в организма. Едната е прекомерното й производство, което има отношение към прекомерния прием на храна с богато съдържание на пурини. Другата причина се крие в нарушеното излъчване на пикочната киселина с урината, което може да се дължи на съпътстващо заболяване на организма, както и на приема на някои медикаменти (диуретици).

Установено е, че болни с хипотиреоидизъм (намалено количество на тиреоидни хормони в кръвта) имат проблем с излъчването на пикочната киселина с урината. Затова при увеличени стойности на пикочната киселина се препоръчва преглед от ендокринолог, който да изключи заболяване на щитовидната жлеза.

Повече за храненето при подагра четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Koko преди 5 години
има ено нещо, което се казва диета 159 работи префектно при подагра https://diet159/kak-v-zdejstva-159 има го на diet159 и в емаг, може и другаде.
4
0
 
1
 
! Отговори
извод преди 7 години
Не яжте доктори. Те са от " месо". Ще се разболеете от подагра.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЯааПък аз, като чета днесбеге мислех, че докторите предизвикват болести.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не яжте колбаси и вредните" натурални сокове"Подаграта уврежда и сърцето."Конгрес кардиология2016"Ама пулсбг може да знаят повече. Те всичко знаят.
1
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 7 години
Що тъпата статия в Пулса завършва с 3806?