Лаещата кашлица може да предизвика дихателна недостатъчност

В тежко протичащите случаи
8 ное 2016 19:04, Eкип на Puls.bg
0
Лаещата кашлица може да предизвика дихателна недостатъчност
Източник: Reuters
Лаещата кашлица възниква в хода на т.нар. круп-синдром. Той представлява възпаление на горните дихателни пътища – ларинкс и трахея. Заболяването обикновено има вирусна генеза, като се предизвиква от същите вируси, които причиняват и т.нар. банални настинки. Характеризира се с наличието на суха, дразнеща кашлица, която има лаещ характер, като може да се съпровожда и с дрезгавост на гласа. Симптомите са много характерни, като те се засилват по време на плач.
 
Круп-синдромът засяга най-често децата от 6-месечна до 3-годишна възраст, като пикът на заболеваемост е през есента и ранната зима.
 
В началото преобладават общите симптоми на баналната настинка – хрема, запушен нос, повишена температура. Когато възпалението напредне и обхване горните дихателни пътища, настъпва оток и хиперемия на лигавицата. Гласът на детето може да стане по-дрезгав и се появява суха, дразнеща кашлица. Звукът й е силен и има типичен лаещ характер.
 
Ако възпалението напредне и продължат отокът и хиперемията, може да възникне затруднение при дишането. В този случай обикновено се чува характерен висок звук при вдишване, който се нарича стридор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари