Сухите очи предразполагат към инфекции

Сълзите са необходими за здравето им
Обновена: 13 дек 2016 18:22 | 13 дек 2016 17:18, Eкип на Puls.bg
0
 Сухите очи предразполагат към инфекции
Източник: Reuters
Сухотата в очите е хронично заболяване, което се дължи или на недостатъчното производство на сълзи или на некачественост на слъзния филм (поради нарушаване устойчивостта на слоевете на слъзния филм сълзите по-лесно и по-бързо се изпаряват).
 
Сълзите предпазват окото от изсъхване (така улесняват неговото движение и функцията му да вижда), отмиват чужди тела и микроорганизми от очната повърхност и клепачите, предпазват очните структури и по-бързо възстановяват раните върху очната повърхност.
 
Слъзният филм е изграден от три слоя - мукозен, воден и липиден. Има различни причини, които водят до нарушаването му. Някои от тях са: заболявания на мастните жлези на клепачния ръб, промени в очната ябълка, конюнктивални белези, недостиг на витамин А, неврологични увреждания, синдромът на Сьогрен.
 
Сухотата в очите може да е придружаващо заболяване на диабет, ревматични заболявания, болести на щитовидната жлеза. Жените в климактериум страдат по-често от тази болест, тъй като промяната в овлажняването на очите се свързва с хормоналните промени, настъпващи в женския организъм в този период.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: сухота в очитесухи очи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари