Бронхиолитът може да се причини от респираторно синцитиалния вирус

Инфекцията е опасна за бебетата и най-малките деца
30 дек 2016 20:43, Eкип на Puls.bg
0
Бронхиолитът може да се причини от респираторно синцитиалния вирус
Източник: iStockphoto
Респираторно синцитиалният вирус предизвиква тежко протичащи инфекции на респираторния тракт. Той е типичен причинител на бронхиолит при кърмачета и малки деца.
 
Изявата на симптомите зависи от възрастта на детето. През първата година обикновено респираторно синцитиалният вирус предизвиква инфекции на долните дихателни пътища - бронхиолит, пневмония.
 
При новородените и недоносените вирусът може да предизвика паузи в дишането – апнеи, при които дишането спира, детето посинява и се нарушава кислородното снабдяване на тъканите.
 
Бронхиолитът започва обикновено с оплаквания отстрана на горните дихателни пътища – хрема и лека кашлица. Телесната температура може да е леко повишена, детето да е по-сънливо, да отказва прием на храна и течности. В следващите няколко дни състоянието му постепенно се влошава. Хремата се сгъстява, секретите придобиват гноевиден характер и предизвикват назална обструкция. Кашлицата става по-честа, като в началото е суха и дразнеща, а впоследствие става дълбока и влажна. Дишането става учестено и затруднено, появява се т.нар. „свирене“ в гърдите, което може да се чуе от разстояние.
 
След навършване на годинка инфекцията с вируса води до развитие на обструктивни бронхити. Реинфекциите, независимо от възрастта, протичат леко, като неспецифична инфекция на горните дихателни пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари