Как да се храним пълноценно и здравословно през зимата?

Експерти: Избягвайте пакетираните храни, четете етикетите!
9 яну 2017 14:37, Василия Пейчева
6
Как да се храним пълноценно и здравословно през зимата?
Снимка: Архив, Reuters

Вредни храни няма, но има такива, които са много по-полезни от други като "джънк фууд", пакетите - "вкусни, засищащи и с нищожна хранителна плътност" и тези, които много бързо можем да купим - фаст фуудс. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пък посочи, че продукти, които изглеждат традиционни, но са подозрително евтини, са тези, с които рискува потребителят. В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев той посъветва да се консумират колкото може по-малко преработени храни.

Проф. Байкова е на мнение, че през този период не трябва да спазваме силно ограничителните хранителни режими, към които се бяхме насочили след празниците.

"Сега трябва да минем към много по-умерено, но здравословно хранене", твърди тя. "Белтъците да са пълноценни на базата на натуралните продукти - кисело мляко, нискомаслено сирене, риба, яйца, зеленчуци и плодове, а в добавка и топли чайове", допълни проф. Байкова.

По думите й многото мазнини, сол, алкохолната субстанция и въглехидратите от групата на белите брашна не са подходящи, защото правят срив на имунната система.

"За съжаление, хората не четат етикетите на храните", подчерта д-р Иванов. "Ние нямаме система на проверка доколко фирмите производителки публикуват реалността на етикетите, което е голям проблем. Това е нарушение на европейското законодателство и е задължение на Агенцията по храните да следят това."

Проф. Байкова коментира още, че има залитане към био модата и според нея трябва да защитаваме родните си храни.

"Лютеницата например е една уникална българска храна. Недопустимо е определени производители да провалят този неин международен авторитет. Ако има пропуски, трябва веднага да се коригират", настоя специалистът по хранене и диететика пред Bulgaria ON AIR.

А как да пресечем грипа? Рецептата на проф. Донка Байкова е: първият ден, когато усетим неразположение - веднага един грам витамин С, час по-късно парацетамол и още един час по-късно два аспирина.

"И отново вече през два часа първият ден повтаряме, с изключение на витамин С в толкова голяма доза", обясни тя.

Целия разговор вижте във видеото:

4067 гледания   |  Още видео
Гласувай: Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа


6
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 2 месеца
4 часа четох етикети в хранителния магазин и... колабирах от прочетеното!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано никой не й последва съвета: "И отново вече през два часа първият ден повтаряме...", че и един блистер с хапчета няма да стигне за тоя първи ден на неразположение :D
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Картофи на фурна и 2 кила вино ми е днес диетата!
Наздраве!
3
3
 
22
 
! Отговори
Моята диета от село преди 2 месеца
Туршията, бурканите с пипера, кисело зеле, маринован чесън, свински пържоли, домашно правени наденици и кюфтета. Е, доста метан излиза и жената вряка, че миришело на турска одая, ама нейсе - здравето е по-важно!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Статията е за пенсионери.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Как да се храним пълноценно и здравословно през зимата?"
-- КАТО ЯДЕМ! Най-пълноценната и здравословна храна е яденето!
(Стига да има какво).

Съвети за отслабване от нутриционистите
Съвети за отслабване от нутриционистите

Съвети за отслабване от нутриционистите

Дайте сила на красотата си
Дайте сила на красотата си

Дайте сила на красотата си