Унищожава ли марихуаната мозъчни клетки?

Може ли да доведе до мозъчно увреждане?
28 яну 2017 22:00, Eкип на Puls.bg
36
Унищожава ли марихуаната мозъчни клетки?
Източник: Reuters, архив

Едно от най-популярните твърдения за канабиса е, че унищова мозъчни клетки и води до мозъчни увреждания. Тези убеждения датират от 70-те и 80-те години на миналия век, когато в САЩ и западна Европа е имало масова пропаганда, насочена срещу употребата на марихуана по политически и икономични причини. 

Все още, канабисът се сравнява с алкохола и тютюневите изделия като вредност. За разлика от тях обаче, съвременната медицина доказва, че канабисът не уврежда мозъчната тъкан при прием и оставя трайни поражения или следи.

 Митът за гибелта на мозъчни клетки е разбит за пореден път от учените Б. Уейланд и екип невролози, които публикуват в световно уважавания Journal of Neuroscience на 28.01.2015 свое изследване. В него те детайлно описват влиянието на марихуаната върху формата и обема на редица тъкани, включително мозъчната кора, неврони, прилежащо ядро, хипокампус, малък мозък, амигдала, сиво вещество и др. 

Поради точността на метода, използван от учените, те разкриват пълната липса на трайни или дори временни ефекти на марихуаната върху морфологията и структурата на споменатите тъкани в мозъка.

Временните ефекти на канабиса в мозъка, засягащи краткотрайната памет, изчезват часове след приема и не оставят трайни последици, заключва екипът. При продължителен прием или тежка употреба, трайни последици при възрастни също няма, но до възвръщане на пълната сила на краткотрайната памет могат да изминат от 1 до 3 седмици.

Eдно нещо трябва да е ясно, предупреждават учените: изследванията са провеждани с хора на възраст над 18 години. При тийнейджърите мозъкът като орган все още преминава през различни стадии на развитие и това го прави силно податлив на влияние от всякакви субстанции. Макар да не са установени точни изменения или промени в IQ, подрастващите не бива да се излагат на влиянието на някое от десетките активни вещества в канабиса, понеже ефектите им могат да бъдат индивидуални и непредсказуеми.

Още полезна информация може да откриете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
19
 
! Отговори
void преди 7 години
В тая статия ни казват, че при "тежка употреба" на тоя плевел за възстановяването на краткотрайната памет са необходими 1 до 3 седмици и в същото време се опитват да ни убедят че това е нормално и е безвредно... По-нелепа глупост от това не се сещам да съм чувал скоро - изключение е само "жилища за младите, пенсии за старите, здраве за всички", което маркира абсолютното дъно до което може да се изпадне в медиите.
9
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не ви кара на сила да пушите. Всеки сам преценява за себе си. И винаги съм си мислел че е по малко вредно да изпушиш 1/3 цигара отколкото да се напиеш с 500гр водка. Само да се доучниме, че става дума за чиста трева а не за друсаните и заместителите дето се продават.
8
27
 
29
 
! Отговори
Млад човек преди 7 години
Колкото тревомани познавам, а те са много, всичките, честно ви казвам - всичките до един, са със значително по-ниски интелектуални способности от другите хора. Направо бих си го казал в прав текст, ама нали има цензура в сайта. При положение, че нагледна виждам едни тотално пропаднали, безморални човечета, няма как някой да ме на кара да повярвам, че този жалък плевел носи друго освен деградация.
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С увредени мозъци са тия където вярват в лъжите, манипулациите и пропагандата на фармацевтичните компании, правителствата и политическтие лидери като цяло, и въобще системата.
6
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мама ви наркоманска
5
4
 
6
 
! Отговори
nina преди 7 години
До Анонимен # 3Пишете в Гугъл "пубертет и мозъчен растеж"и ще ви се проясни/може би/
4
3
 
26
 
! Отговори
нямам проблеми преди 7 години
Да, няма никакъв проблем ! Както казва един учен в един документален филм: "най-лошия страничен ефект на марихуаната е кашлянето докато пушиш"
3
29
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изследователите дали не са били напушени,когато са правили това изследване.Как така, употребата на марихуана на 18 годишна възраст не се препоръчва,защото ефекта може да бъде непредсказуем,а след 18 год.вече няма никакъв проблем.Нещо не ми се връзва.
2
5
 
25
 
! Отговори
Лист преди 7 години
Две сестри - Мари и Хуана от семейство Трастамара, казали са по въпроса - Който пуши зло не мисли!
1
9
 
43
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
дълго време ще трябва на хората за да повярват в правотата на това растение...загубено време!