Себореен дерматит - с какво се характеризира

Заболяването е сезонно, като през есенно-зимните месеци се обостря
17 фев 2017 19:30, Eкип на Puls.bg
1
Себореен дерматит - с какво се характеризира
Източник: Reuters, архив

Себорейният дерматит е сравнително често срещано заболяване, което се характеризира с хроничен ход на протичане. Отчитат се периоди на изостряне на симптомите – рецидиви, с последващи ремисии (отшумяване на оплакванията) за различен период от време. Статистиката показва, че по-често от заболяването се засяга мъжкият пол.

Като фактори, имащи отношение за отключване на заболяването, се посочват болестни промени в имунната реактивност на организма, наличие на стрес, употребата на някои медикаменти (литиеви соли, халоперидол, метилдопа), хранителният режим и други.
 
Себорейният дерматит се характеризира с изразена сезонност – основно есенно-зимните месеци се наблюдават епизоди на изостряне на симптоматиката.
 
Отношение към появата на дерматита има гъбичният причинител от род Malassezia. Метаболизмът на тези гъбички е пряко свързан с повишената мастна секреция на кожата. Гъбичките отделят отпадни вещества, които дразнят кожата и водят до възпалителна реакция.
 
Най-често засегнати са областите с по-голямо количество мастни жлези. Това са кожата на лицето, капилициумът (окосмената част на главата), между гърдите, кожните гънки в подмишничната и ингвиналната област, а по лицето това са зоните около ноздрите, устния ъгъл и между веждите.
 
Клиничната картина може да варира от леки или умерени до тежко протичащи форми на заболяването. Промените по кожата се изразяват в появата на червени петна, които често са сърбящи или предизвикващи чувство на парене. Кожата върху зачервените участъци започва да се отлющва под формата на фини белезникави люспи.
 
В какво се състои лечението на заболяването?
 
При леките форми в острия стадий се прилага локална терапия с антимикотични средства, в състава на различни кремове или унгвенти. Като противогъбичен антибиотик с добър ефект се отличава кетоконазолът. За поддържаща терапия при профилактика на заболяването се препоръчва употребата на шампоани, включващи в състава си кетоконазол.
 
Салициловата киселина, със своите противогъбични, антисептични и кератолитични свойства също влиза в терапията на себорейния дерматит. Взависимост от изразеността на симптомите се използват различни процентни разреждания – 5%, 10% и 20%.
 
Приложението на локални кортикостероиди има...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много на оригинален се опитва да се прави драскача, съчинява си дори термини, а цялата статия може да се сведе до няколко изречение - пърхута или го имаш или го нямаш а може и да го имаш от време на време. Лекува се САМО със шампоан Селсун - оригиналният е много гадно миришешщ с оранжево-жълт цвят.