Трибулус от полза и за жените

Влияе на либидото и плодовитостта
27 фев 2017 16:20, Eкип на Puls.bg
0
Трибулус от полза и за жените
Източник: Reuters, архив

Бабини зъби e българското име на билка, позната в целия свят с латинското си име Tribulus terrestris. Особено популярно сред спортисти и фитнес маниаци, тя е известна със свойствата си да подобрява общото състояние на организма и в частност – половото здраве и мускулатурата при мъжете. 

Малко известно е, че трибулуса може да предложи много и на дамите. Едно от най-любопитните действия, които оказва на женския организъм е увеличаване на либидото.
 
Изследване публикувано в Journal of Sexual Medicine през 2011 година, акцентира върху група от 50 жени с понижено либидо. След прием на екстракт от трибулус 49 от тях докладвали за повишено сексуално желание. Друго скорошно изследване разкрива, че в сравнение с жени приели плацебо, мнозинството от приелите екстракт от трибулус съобщават за не само за повишено либидо, но и за повишени възбуда, чувствителност на ерогенните зони и общо удоволетворение от полови контакти.
 
Трибулуса действа и като диутетик. Той стимулира отделянето на урина, което подпомага очистването на бъбреците, пикочния мехур, черния дроб и уретрата от натрупаните токсични вещества, продукт на метаболизма.
 
Полза от бабините зъби могат да имат дамите изпитващи хормонални промени, които идват с възрастта. При много дами над 40 тестостерона започва да пада рязко. Нивата на тестостерон при зрели мъже на средна възраст е между 300 и 900 микрограма на децилитър, при жени – между 25 и 85 мкг, като дамите се чувстват най-добре в горния диапазон. Понижените количества тестостерон у жените се свързват с повишен риск от заболявания като остеопороза и фрактури на костите и водят до дисбаланс и на други полови хормони – естроген и прогестерон.
 
Най-добре проучените му ползи за нежния пол обаче са насочени към плодовитостта. Изследване с група жени, които страдали от ановулация – отсъствието на овулация, когато тя нормално се очаква, дало неочаквани резултати. След 2-3 месеца прием на екстракт от трибулус, 67% от дамите достигнали нормална овулация, а 6% дори успели да забременеят. Те приемали по 300-400 мг дневно. Установени били допълнителни ползи за контрола над регулярността на менструалния цикъл и общи ползи за цялата женска репродуктивна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари