Внимавайте с грима, ако имате чувствителна кожа

Загубата на повърхностни липиди е основната причина за сухотата
25 апр 2017 12:35, Eкип на Puls.bg
0
Внимавайте с грима, ако имате чувствителна кожа
Reuters
При близо 50% от жените, които имат чувствителна кожа, се наблюдава изсъхване и лющене. При някои тя реагира много по-агресивно на атмосферните влияния като силно слънце, вятър или влага. Има и други вредни фактори като цигарения дим, някои храни, грим и различни продукти за грижа. Затова е важно да знаем симптомите на въпросните проблеми, за да не ни вреди козметиката, която ползваме. 
 
Чувствителната кожа е много болезнена на допир. Това се дължи на намаленото количества естествена влага в нея, което води до проникването на различни дразнители. Основните процеси в кожата се осъществяват в роговия ѝ слой - в клетки и липиди. Те я поддържат мека и еластична, регулират нивото на течностите и осъществяват ензимната активност. При нарушение на функцията им се наблюдава сухота, напукване, зачервяване, грапавост и лющене. Парене, сърбеж и стягане също се срещат в някои случаи. 
 
Загубата на повърхностни липиди е основната причина за сухотата на кожата. Те образуват естествената бариера, която задържа влагата.
 
Освен използването на неправилната козметика, свръхчуствителната кожа може да се дължи и на възрастта. По-голяма част от симптомите се появяват веднага след нанасянето на продуктите или 1-2 часа по-късно. Зачервяването, паренето и лющенето могат да намалеят, ако намерим кои точно подхождат на нашето състояние на кожата. 
 
Очната линия за свръхчувствителна кожа не трябва да съдържа аромати. Ако ползваме тонер, то на опаковката му трябва задължително да пише, че е подходящ за чувствителна кожа и да не съдържа алкохол. Важно е и да е хипоалергичен.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари