Лятна почивка – без кои хапчета да не тръгваме?

Дебнат ни много вируси
8 юли 2017 18:00, Eкип на Puls.bg
6
Лятна почивка – без кои хапчета да не тръгваме?
Снимка: Reuters

Опасността от здравословни инциденти е по-висок при деца, възрастни хора, хронично болни. Те изискват по-благоприятни условия, умерено слънцегреене, предпазване от дехидратация или простуда. Ухапванията от насекоми са с по-голяма честота в детска възраст. Там са по-чести и травмите. Бременните са рискови за дехидратация и колаптични състояния. Хронично болните (от сърце, бъбреци, черен дроб) имат специфични нужди и изсквания, които трябва да се оценят. Желателно е почивката при всички тях да бъде в или близо до населено място с медицински пункт. 

Ваканциите с включени екстремни спортове (кану, гмуркане, парашутизъм, дълги пешеходни или моторизирани преходи и т.н) са придружени от съответен риск от заниманието. За тях се препоръчва добра подготовка, инструктаж, придружител и бърз достъп до медицински екип при сериозно усложнение. Не на последно място са и стандартното плуване и игра в море, реки, езера, басейни, които носят риск от травми или давене. Комбинацията на вода със слънце е рискова за прегряване, слънчев удар и изгаряне на кожата.
 
Всички трябва да бъдат наясно, че самолечението може да бъде опасно. При най-малко съмнение за сериозен проблем или усложнение е най-добре да се направи консултация с лекар. Въпреки това идеята за медицинска аптечка трябва да „узрее в главата“ на всеки, подхождащ сериозно към здравето си. Разбира се, има значение мястото и продължителността на почивката.
 
При здрави хора лятото създава риск от слънчев удар и изгаряне на кожата. Първа препоръка е предпазване посредством шапки, адекватно облекло, прием на достатъчно течности и покриване на кожата със защитен крем. При настъпило прегряване може да се наблюдават прималяване, гадене, главоболие, дори загуба на съзнание. Важно е поставянето на човек на сянка, лягане охлаждане на главата и почивка. Допълнително може да се приеме обезболяващо при дълго главоболие.
 
Изгарянето на кожата може да стане в различна степен, като появата на мехури и нарушаване на цялостта и задължително изискват лекарска помощ. Важно е доброто хидратиране на зоните със специални кремове и охлаждането им до успокоение. Могат да се приемат противовъзпалителни и обезболяващи поради вероятното зачервяване, болка, фебрилитет. При разраняване на кожата помагат мазила за регенериране, витамин Е и А, противовъзпалителни кремове.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не познавам много хора от БАН, около 13 - 14. Само 2 семейства... И всред възрастните от всяко семейство има сериозни психични отклонения. А младите всички са запалени евроатлантици, живеещи в паралелна реалност... И то за тях си е друга реалността - от малки се знае в коя катедра на кой университет ще преподават. По - тъпичките ги пращат в чужбина, защото не могат да издържат на битката за столчета... Купуват им по една къща, плащат им да завършат по един БАК в някой обществен университет...
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сте на БГ черноморието, медикаменти против диария и обезводняване.
4
0
 
9
 
! Отговори
До /./ -Преди 30-ина преди 6 години
г. било установено, че 7% от работещите в БАН са с психични отклонения - става въпрос за освидетелстваните, с поставена диагноза. Познавам някои от тези хора, сега те са пред пенсия, други се пенсионираха в последните години. Всички до един са деца или внуци на хора, които са били на силни позиции в научните институти някога. Бедата е, че повечето са с научни степени и гласуват при обсъждания. И сред моето поколение има такива, все са професорски, не знам колко % са в цялата БАН
3
0
 
11
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Не тръгвайте без психотропните че аман от откачалки. Пийте си редовно хапченцата, няма само да ви търпим изблиците на лудост я.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Лятна почивка без кои хапчета да не тръгваме?" - без сините, без сините.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важното е да си носите антикукурина...