Стрептококи - какъв е рискът за бременните?

Бактериите могат да увредят плода
18 ное 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
1
Стрептококи - какъв е рискът за бременните?
Reuters

Почти всяка пета бременна жена по света е носител на стрептококи от група В. Това я поставя в риск от сериозни проблеми с бременността, които може да доведат до мъртво раждане или до внезапна смърт на новороденото скоро след раждането. 

Връзката между опасните бактерии и последствията върху плода е установена след съвместна международна работа на над 100 изследователи, анализирали данните от стотици независими проучвания.
 
Резултатите показват, че годишно в световен мащаб се регистрират около 400 хиляди случая на инфекция със стрептококи от група В. Те са причина за общо около 150 хиляди случая на мъртво раждане или на внезапна смърт на новородени.
 
Макар и да е дом на едва 13% от световното население, Африка е континентът, на който се регистрират най-голяма част от тези случаи. Статистиката сочи, че именно на Черния континент се установяват около 55% от В-стрептококовите инфекции и около 65% от споменатите фатални усложнения по време и след бременността.
 
Представител на стрептококите от група В е бактерията Streptococcus agalactiae. Тя се счита за естествена част от влагалищната и чревната флора при жените. Опасността идва, когато бактериите се пренесат към плода или когато бебето влезе в директен контакт с тях по време на раждането.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари