Антибиотици и кърмене: Възможно ли е?

Пеницилините се използват най-често
26 апр 2018 11:37, Eкип на Puls.bg
1
Антибиотици и кърмене: Възможно ли е?
Reuters

Колкото и страшно да звучи думата антибиотик, подходящият медикамент не носи риск за здравето на майката и кърмачето. 

Най-често използваните антибиотици при кърмачки са от групата на пеницилините, цефалоспорините и макролидите. Представители от тези групи са: Amoxicilline, Cefuroxim, Azithromycin, Clarithromycin. Те са с широк спектър на действие и се прилагат при респираторни, пикочни инфекции и др.
 
Американската педиатрична асоциация ги поставя в групата на съвместимите с кърменето лекарства.
Лабораторни изследвания показват незначителни количества, достигащи до кърмата. Нещо повече. Антибиотиците от тази група са подходящи за педиатрична употреба. 
 
Негативни ефекти, които могат да се наблюдават при кърмачето са от страна на стомашно-чревния тракт. Възможно е нарушаване на чревната флора, което е причина за диария. По тази причина се налага суплементация на майката и бебето с пробиотици по време и до 10 дни след антибиотичното лечение.
 
Прилагането на локални или системни противогъбични лекарства също не носи риск за кърмачето. Краткотрайното прилагане на лекарства като Itraconazole, Fluconazole са подходящо лечение при гъбични инфекции.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Я вижжжж тииии :) преди 5 години
Широкоспектърните антибиотици не носели последствия на кърмачета. Ами да вземат да ги бият директно със спринцовка в главата на плода.. през корема на бремените, в бъдеще време.Всеки антибиотик вкаран насила в тялото, видоизменя вътрешната среда (най-вече в хранителната система). Всички видове добри ензими и бактерии и т.н. ИЗЧЕЗВАТ-биват унищожени покрай тези, които внасят смут според алопатичната медицина.По-добре 3 дена с температура, отколото 2 антибиотика и после детето 5 седмици болно:)