Застрашени ли сме от епидемия на листериоза?

Най-често може да се заразим чрез храни без термична обработка
Обновена: 26 авг 2019 09:15 | 26 авг 2019 09:14,
4

Епидемията от листериоза в Испания се превърна в международна заплаха. Министерството на здравеопазването на страната сезира европейските органи и Световната здравна организация за ситуацията.

Това е предпазна мярка поради опасността някои туристи да са успели да се заразят с болестта след консумация на замърсени продукти в Испания. И успокояват, че до този момент няма регистриран такъв случай.

"Едва ли е изненада, че се откриват паразити, бактерии, но трябва контрол от компетентни лица", каза рибарят Димитър Янчев от Бургас.

По думите му са важни добрата термична обработка и информираността на хората.

Микробилогът Сергей Иванов подчерта, че листерията винаги е била в България, тази година имаме заразени 9 души. Обикновено до тези случаи се стига заради лоша хигиена.

"Проблемът винаги е актуален. Нужно е храната да се обработва при температура над 75 градуса. И още – общата хигиена и това да не се купуват продукти от съмнителни търговци", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Заболяването е най-податливо на определени групи хора: бременни жени, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Най-често с нея може да се заразим чрез консумация на храни, които не са преминали предварителна термична обработка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Бакшиш преди 4 години
Карайте на метан и ще сте добре. Аз първо сипах на таксито и захвърча. После пробвах на жената и тя захвърча. Отскоро и аз го карам на метан и се чувствам добре. Загладих косъм! Не карайте на млечни, карайте на метан!
3
1
 
10
 
! Отговори
Шофьор СтароЗагор преди 4 години
ЯДЕНЕТО е смъртоносно!Всеки ЯЛ е умрял!А аз се храня със СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ!Безкабелно!Директно!Гледам в Слънцето и зареждам, зареждам!Няма листери, няма глистери!Сега уча и таксето така да зарежда!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месо, яйца, непастьоризирано мляко, млечни продукти.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете, какви храни? Всички храни ли трябва да обработваме термично?