Пет деца със Спинална мускулна атрофия ще се лекуват в България

Всички те са под 18 години
13 сеп 2019 23:00, Нели Христова
9
Пет деца със Спинална мускулна атрофия ще се лекуват в България
Снимка: Pixabay

Преди няколко месеца в "Александровска болница" бе поставена първата инжекция за лечението на дете със Спинална мускулна атрофия в специализирана болница за активно лечение по детски болести. В сряда, още две деца получиха своите дози от лекарството Спинраза, а до края на септември се очаква още три да започнат лечението си.

"Децата под 18 години вече имат възможност да се лекуват. Досега за шест деца е започнало лечението, има още пет, за които е одобрено финансирането. Благодарим на всички лекари. От тук нататък за нас е важно да има сигурност, че това нещо няма да бъде спряно", обясни Веселин Радойчев от Сдружение на пациентите на СМА в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите на Ралица Енева, която е родител на дете със СМА, има уверение от здравното министерство, че ще бъде взето решение за реимбурсиране на необходимото лекарство.

"Много ни се иска да се обърне внимание на критериите, които са от страна на това терапията да стигне до одобрение от министерството и да бъде субсидирано от Здравната каса. Да има една гладка улеснена процедура за пациентите", коментира Енева.

Тя изтъкна, че е много важно да бъде даден шанс и на пациентите над 18 години, тъй като те се нуждаят от спешно лечение, за да продължи животът им.

Гостите в студиото обясниха, че терапията трябва да се поддържа на 4 месеца, а всяка инжекция струва около 125 хил. долара. Те допълниха, че освен от Спинраза, пациентите се нуждаят още от помощни средства, достъпна среда и рехабилитация.

Радойчев обясни, че болестта не засяга ума, а единствено гръбначния мозък и мускулите. В тежката форма децата не могат да вдишват и издишват.

"Това са умни, интелигентни деца с много качества", посочи Ралица Енева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - С такива инжекции огромни мафии си оправят бюджета. Наистина, на гърба на народа, но народния гръб за какво друго служи?
7
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Дано просто са натиснали повече нули. Ако не - това е гавра със живота.
6
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 4 години
Една инжекция струва 125 000 долара (не е грешка). Фирмата производител не може да си пробута лекарството никъде по Европа, но в България може. Най евтините подкупни чиновници са при нас. Не искам да съм жесток (самият аз имам болно дете), но не мога да овярвам, че е от интерес здравето на болните. Повече забогатяване на вносителя/прозиводителя.
5
0
 
1
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Предполагам, че както винаги става въпрос за журналистическа некадърност и не една инжекция струва 125 хиляди долара, а един курс на лечение.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога няма да разбера защо обществото е решило, че удължаването на живота на едно дете с тежко заболяване с няколко години е по-добре от това да бъдат спасени сто напълно здрави деца от мизерия. Има много напълно здрави деца които гладуват и не могат да си позволят нормален живот и образование. Обществото обаче предпочита да плаща лечения за милиони. Да, да, знам че ако човек е на същото място би искал да получи лечение. Но в живота затова има късмет и нещастие.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба ти само здравната каса е източвала. Не може цял народ да плаща за репродуктивните нужди на всяка баба която си разтваря краката и си прави генетични експерименти да види какво ще излезе. Живота е месомелачка, всеки сам да се оправя.
2
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Всяка инжекция струва 123 милиона, но цензурата (знаете - демокрация е на двора) го е намалила на 123 хиляди.
1
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
всяка инжекция струвала 125 хиляди долара брейййй то колкото бюджета на Пентагона е тия доктори от 5 инжекций и милионер