4 щама грип ни атакуват, кога е най-подходящо за ваксина?

На организма са нужни три седмици, за да развие имунитет
26 сеп 2019 11:16,
8
4 щама грип ни атакуват, кога е най-подходящо за ваксина?
Снимка: pixaBay

Сега е моментът за поставяне на противогрипна ваксина, през миналия сезон тя доказа ефективността си на 80%, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че след поставяне на ваксината за грип са нужни три седмици, за да може организмът да изгради имунитет.

„Ваксина за сезон 2019 – 2020 година вече е на пазара. В случай на установени първи симптоми може да помогнат и антигрипни лекарства“, посочи професорът.

По думите му тази година противогрипните щамове са четири.

„Те са две групи. Срещу грип А това са два щама. „Бризбейн“ е срещи H1. Това е бившият пандемичен или свински грип. Втрият щам е Канзас, той е срещу H3. Това е грипният вирус, който беше преди няколко години в страната ни. Грипният вирус от група Б е с други два ваксинални щама. Това е „Колорадо“ за единия и другият „Пукет“ щамът, по линията „Ямагата“ и „Виктория“, който преди години уплаши наша група учени“, обясни той.

Традиционно пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, така ще бъде и този сезон. Важно е обаче да се следи в кои градове ще бъдат първите случаи на заболели, тъй като често различни области на страната са с различен тип на грипния вирус, коментира Кантарджиев.

„В момента в Южна България има доста регистрирани случаи на аденовируси, които преминават за около седмица“, каза още професорът за Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: грипваксинаимунитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Миледи – Доволна... преди 4 години
За първи път миналата зима позволих да ме имунизират с ваксината на годината и най-неочаквано останах много доволна! Не ме хвана дори и хрема! Преди това абсолютно не вярвах, че е възможно, докато дъщеря ми не ми обясни, че НАИСТИНА правят ваксина против разни вирусни щамове, които често се променят. Почти на 74 години съм, висшистка, и винаги съм била подозрителна към подобни неща.МИНАЛАТА ЗИМА реших да пробвам и останах доволна. Ще опитам и тази. Не ви кандърдисвам, просто споделям. Миледи
4
1
 
6
 
! Отговори
edin преди 4 години
До злобарите коментатори.Като се разболеете не висете като сополи пред лекарските кабинети. Лекувайте се с греяна ракия и чесън.За нея имате пари, а 20 лв за ваксина ви се свидят.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брейййй ! Как само знаят кой щам вирус кога и къде ще дойде ! Дали е случайно, как мислите ?
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същата работа като с компютърните вируси и антивирусните компании.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професоре,кога ги пускате,че до заплата има много време?