Проф. Генчо Начев: Да се затворят 120-130 болници

Това ще доведе до отделяне на повече средства за заплати
16 дек 2019 12:33,
71
Проф. Генчо Начев: Да се затворят 120-130 болници
Снимка: БТА

Болниците в страната са твърде много и всички си затварят очите. Повече от 120-130 болници в България не са необходими, а в момента са над 300. Това преструктуриране ще доведе до отделяне на повече средства и за възнаграждения и ще натовари структурите с реална дейност, защото много от тези болници имат изкуствена дейност. Това заяви по БНТ директорът на болница "Света Екатерина" професор Генчо Начев.

Още по темата

"Сестрите имат право да протестират, но техният протест не може да се каже, че е някакво изолирано явление", коментира протестите пред Министерския съвет професорът. Според него това, че не протестират лекарите, не значи, че ситуацията с тях е много по-добра. Той изрази увереност, че премиерът ще ги приеме, но въпросът е какво ще стане след това.

"Няма големи и малки болници, разликата се получава от дейността, която се извършва в по-големите и по-малките градове, а това рефлектира върху обема пари, които се разпределят за работни заплати", каза професор Начев.

Той беше категоричен, че не е разбито доверието между обществото и лекарите, но в медиите излизат неблагополучни случаи, които се преекспонират и да се дават заключения преди оценката на експертните органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
13
 
! Отговори
Da преди 4 години
Да уморихте народа сега болниците празни не ви ли светна лампичката, че хората не искат да се лекуват вече пълно с тарикати доктори и професори които бягат от една болница към друга само за пари.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Симеон, и държавните също. Директорите се назначават от министъра и лично му се отчитат. Даже имат и борд на директорите, в който са хрантутници от министерството. Сети се кво правят там.
39
0
 
20
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
Частните болници източват и люлеят цялата здравна система.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да има колкото щат болници. Здравната каса да плаща само на тези, които не формират печалба. Сега и в миналото нашите пари изтичат в Япония чрез токуда, в Турция Аджибадем, Сити клиник. Там собственици освен др. Иво Петров бяха бившия икономист на Света Екатерина по времето на Чирков и собственика на Пилета Градус. За Софиямед и Тиков да не говорим.
37
2
 
9
 
! Отговори
До коментиращите преди 4 години
Причината да се затварят болници е, че в сегашната им бройка нито може да имат достатъчно лекрари и персонал, нито адекватна материална база.В Израел има само 40 болници за брой население близо до нашето. Но там всяка една болница е напълно оборудвана на световно ниво и с пълен състав от специалисти и медицински персонал.При нас тези 300 болници, не са никакви болници - с паднали мазилки, кабинети в мазета с течащи покриви(това в Александровска съм го преживял) Преструкторирането е нужно!
36
0
 
6
 
! Отговори
Неточно заглавие преди 4 години
"Повече от 120-130 болници в България не са необходими, а в момента са над 300." - Всъщност, иде реч за затварянето на 170-180 болници!
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре затворете всички болници ,та дано се наядете
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо да се затварят болници? По-добре и с осезам моментален ефект ще е да се разтурят ушевите. От осемдесет хиляди, да останат десет хиляди, честни, неподкупни и мотивирани за работа. А не както е сега престъпници на всички нива с три милиарда лева бюджет, като десетината процента честни и доблестни полицаи изнемогват сред гмежта от лентяи.
33
0
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
130 болници на 7милиона пациенти прави една болница на 7х.души . Сега са 1 на 3х.души т.е. на всяко село с 3хжители -болница. Няма как всички да получавата добри заплати.Но при такова райониране ще трябва да има евтин и сигурен транспорт за да е достъпна болницата от други населени места.
32
1
 
14
 
! Отговори
Хаос при герб преди 4 години
Ха добро утро! Има 28 области о 265 общини, в областен до 3 болници тук таме общински. Защо в софия пазарджик и пловдив има по 40? Защо 80 пр от бюджета на ЗК отива за софия варна и пловдив? До кога тази концентрация, с която се убива България! Частните болници да не са закачени за ЗК а към частните фондове.
31
0
 
24
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Съгласен съм да се закрият 2\3 от болниците. Но само ако такива като Генчо, Ненчо и Пенчо бъдат задължени да се лекуват само в държавни болници, докато се оправят...
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закрихте и затрихте от 2007 година около 350 училища Давайте смело напред и закрийте или преобразувайте частните болници.
29
6
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Лекарите ни взимат по минимум 10 000 лв. месечни заплати - и все не им стигат...
28
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Проф. Генчо Начев: Да се затворят 120-130 болници Това ще доведе до отделяне на повече средства за заплати" Да се затворят, но частните болници. Защото източват НЗОК, а държавните да се ремонтират и инвестира в мед.техника и лекари. Освен това болниците не трябва да бъдат търговски дружества, за да гонят печалби, а заведения, които търсят здравето на хората. Убеден съм, че клиничните пътеки и търговските дружества бяха измислени от политиците за да може частните болници да източват НЗОК.
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе къде се скри Дебелия бе, от една седмица никакъв го няма. Да не е умрел ?
26
0
 
15
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
Не ще генчо пушка, иска автомат.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знахарите и вещарите трябва да се узаконят, а също на ходжите да им се издаде лиценз за практикуване на нестандартни лечения. Заплащането по закон да се фиксира на "колкото ти е на сърце".
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се закрият болници е неуместно решение след като се явяват обекти със собствени стопански сметки в които се пресмятат разходи и печалба от дейноста като разходите са ясни дали от реална дейност или изкуствена някаква,а печалбата в този сектор освен от някакви икономии позволени и доказващи с икономическо обоснование в решения с мерки се състои и в това,че болните граждани са излекувани и са здрави да участват в останалите реални сектори от икономиката по места и обекти със стопански сметки.
23
2
 
14
 
! Отговори
Бостан преди 4 години
Съгласен! Са закрият всички болници в София, да остане само Пирогов. И работата е опечена!
22
1
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Даже трябва всички да се закрият и да остане са генчо-начевата болница! :)