Подготвени ли сме за епидемия? Съседите са пред нас

България е на 61 място от 195 страни
10 фев 2020 07:00, Александър Попов
56
Подготвени ли сме за епидемия? Съседите са пред нас
Снимка: БГНЕС

Разрастването на коронавирусиа и увеличаващия се брой жертви поставя въпроса дали светът е подготвен за епидемия. А къде се намира България?

Ако се разделят държаваите на три групи - най-подготвени, добре подготвени и такива, които трудно ще се справят, България попада в средната група. Страната ни се намира на 61 място от 195 държави. Класирането се прави на базата на спазването на стандартите на Международните правила в здравеопазването.

Съседните държави на България отговарят по-добре на предизвикателствата при евентуална епидемия, сочи Индексът на глобалната здравна сигурност (GHS), цитиран от "Труд".

Гърция ни изпреварва сериозно (37 място), следвана от Турция (40 място), Сърбия (41) и Румъния (60). Единствено Северна Македония остава зад нас на 90 място.

Още по темата
В групата, в която попада и България, са повечето страни от Европа, Русия, части от Африка и Китай, който е на 51 позиция, с общ индекс 48.2, спрямо нашия от 45.6. 

Преди нас са и Литва, Полша, Чехия, Латвия, Естония, Белгия и Чехия, докато с по-лоши резултати са Русия (63 място) и Люксембург (67 място). 

България има добро ниво на здравеопазването, сочи индексът. Той сравнява страната ни спрямо средните коефициенти за останалите страни от групата. 

Ако средният коефициент на здравна превенция е 73, то у нас този показател е почти наполовина – 37.6. В Румъния той е 48.9, а в САЩ – 76.6. В установяването на болестите и поставянето на диагнози страната ни е на добро място – при международен индекс от 57, България разполага с 53.3. 

Най-добре подготвените държави според индекса са САЩ, Канада, Австралия, Тайланд, Франция, Великобритания, Швеция, Финландия, Дания, Швейцария, Нидерландия, и Словения.

Епидемията от новия коронавирус, започнала в Китай, вече е довела до заразяването на повече от 37 500 души по света, съобщи Световната здравна организация в Пекин.

Десет случая на коронавирусна инфекция са потвърдени в Хонконг за последния ден, общият им брой е нараснал до 36. Сред болните има девет души от едно и също семейство, които са се събрали на 26 януари на семейна вечеря.

Поради епидемиологичната заплаха в града бяха затворени туристически, културни и спортни съоръжения, бяха отменени масови мероприятия, а училищните ваканции бяха удължени до март. В събота в Хонконг започна да действа задължителен 14-дневен карантинен режим за всички, които влизат в града от континентален Китай.

Четвърти човек в Англия е тестван положително за коронавирус, след като се е заразил от британски пациент във Франция, съобщи английският главен здравен инспектор Крис Уити вчера. Уити уточни, че пациентът е настанен в специализиран център и сега се прилагат мерки, за да се предотврати евентуалното по-нататъшно разпространение на вируса

В Китай има 811 смъртни случая, а в континенталната част на страната потвърдените случаи на зараза са 37 198. Повечето от смъртните случаи са в централната китайска провинция Хубей, където новият тип коронавирус беше установен за пръв път през декември.

В Япония има 96 заразени, в Сингапур – 40, в Тайланд – 32, в Южна Корея – 27, в Малайзия – 17, в Тайван – 16, в Австралия, Германия и Виетнам – по 14. В САЩ случаите са 12, отделно американец почина от коронавируса в Китай.

Във Франция случаите са 11, в Обединените арабски емирства – 7, в Канада – 6, във Филипините – 3, един от които смъртен.

В Индия и Италия – по 3, в Русия и Испания – по 2.

 

По един установен случай има в Белгия, Камбоджа, Непал, Швеция, Шри Ланка и Финландия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
5
 
! Отговори
До д-р Ох Боли преди 4 години
Ти си страшно ***. Всички раси по света имат само различни външни белези, като повече насистеност на меланин в кожата, широки ноздри, дръпнати очи и други подобни, но от вътре структура на скелет, нервна система, органи и всичко останало сме на 100% идентични. В Китай имат хиляди болни, а ти сравняваш индивидуалната грижа и лечение на един пациент, който е излекуван в Япония.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като напише някой "естествен отбор" вместо "естествен подбор" и ми става лошо, честно!
7
1
 
6
 
! Отговори
Бакшиша преди 4 години
И ако има епидемия какво? Някой може ли да се защити в днешните урбанизирани среди? Вчера качвам един китаец с маска,и ми вика споко,аз съм ,,save'',не се притеснявай.Щял да ходи при други китайци,и затова бил се маскирал кат Зоро.Да ама аз не му вярвам.Между другото китайците като чуят за грип или някой вирус,веднага тругват с маските.Слаба им е имунната с-***,и за това ако изпият половин кило българска ракия,и Господ не може да ги спаси от ,,Вечният Път''.
6
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествен отбор - който оцелее - оцелее. Лошо няма. Останалите ще са силни и здрави. Нищо против.
5
9
 
6
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Вирусът мори само китайци. Досега има само един починал некитайски гражданин, но от китайски произход.Не бойте се, деца!
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недисциплинирани, на летището не всички минават здравна проверка, в болниците не се прави дезинфекция а хигиената е ниска, лекарите са слабо подготвени и не мотивирани, населението не я сплотено, а по-скоро разединено, за да се бори с обща външна заплаха, защото е съсипано и бедно, това е състоянието в момента
3
0
 
37
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Помня когато докараха пациент със съмнения за ебола в елитната ни Военна болница как се разбяга целия персонал. Само един слух за коронавирус ще евакуира цялата ви подготвена здравна система.
2
1
 
27
 
! Отговори
Последното място преди 4 години
Като се има в предвид, че сме на последно място в Европа по всички показатели в здравеопазването, като оборудване, състояние на база, нямаме достъп до 80% от новите лекарства и лечението продължава най кратко тук. Готови сме за среща с попа, по скоро.
1
4
 
17
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
Нормално. То винаги сме си свикнали да сме си по назад. Вирусолога от Банкя трябва да каже какво да се прави. Може по чесън да раздаде на пенсионерите. Той е компетентния.