Дезинфектантите са основно предпазно средство срещу COVID-19

Течната формула, а не гелът обаче е по-ефикасна в борбата с вируси и бактерии
7
Дезинфектантите са основно предпазно средство срещу COVID-19
Използването на дезинфектанти по време на пандемията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация. 
 
Докато няма лекарство или ваксина, дезинфектантите играят ключова роля в превенцията, допълни експертът, като обяви, че благодарение на препаратите за дезинфекция е отчетен спад с между 50 и 75% при голяма част от заразните вирусни инфекции, характерни основно за летния сезон.
 
Инициативата "COVID-19: Ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите" е на Националната пациентска организация. В нея се включиха главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, зам.-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска и председателят на УС на НПО д-р Станимир Хасърджиев.
 
На уебинара стана още ясно, че дезинфектантът задължително трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е от проверен производител, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел. Това е така, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.
 
Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, заяви д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки. Колкото и да се контролираме, все пак докосваме лицето си, затова дезинфекцията и миенето на ръцете е изключително важно, допълни още д-р Тодоровска.
 
Събитието е първото от поредица уебинари, насочени към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заетите в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н., относно трите принципа на дезинфекция, дистанция и дисциплина, в условията на пандемия.
 
На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително заведения за обществено хранене и магазини е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите. Обсъдена бе и актуалната ситуация в страната и прогнозите за развитието на COVID-19 епидемията.
 
От началото на пандемията в България Националната пациентска организация (НПО) постоянно инвестира усилия в превенцията срещу COVID-19. Създаден е информационен сайт www.covid.npo.bg, в който на достъпен език е публикувана достоверна научна информация към специфичните групи пациенти с хронични заболявания и лекуващите им лекари, както и информационна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по конкретни заболявания от медицински специалисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Докато не умре преди 3 години
Последният *** от ковид няма да изкореним вируса. В България по начало имахме малко зараза, и се насаждаше че пандемия няма. Да ама нема питайте бразилците и мексиканците, с трупове буквално навсякъде няма и гробове.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото е че почти никой вече не го взима тоя вирус насериозно,но отчаяните опити на продажните медии продължават...
5
2
 
4
 
! Отговори
Дефекант преди 3 години
Носенето на памперс на лицето определено помага за справяне с пандемията. Кунчев да вземе да престане с простотиите вече.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо да кажат за намалената обща смъртност,след като народа отложи рутинните болнични процедури?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах роднина,която пиеше по една капка кислородна вода разредена с много вода и се чувстваше перфектно,докато една сутрин не се събуди.
2
9
 
0
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Напълно подкрепям! От как е почнал ковида, всеки ден пия по 1 капачка белина (в литър вода). Чувствам се перфектно и никаква болест не ме е хващала.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мажете се със катран и се търкаляйте във перушина, все още няма умрели от Коронавирус ако са се намазали със катран и перушина.