Признаци за недостиг на въглехидрати

Ниски нива на енергия
10 юни 2021 07:40, Михаела Лазарова
28
Признаци за недостиг на въглехидрати
Снимка: istock

Въглехидратите са жизненоважни вещества, без които организмът трудно може да поддържа качествено всичките си функции. През последните години въглехидратите си спечелиха печална слава заради тяхното влияние върху теглото. Демонизирането им като цяло води до крайности, при които много хора решават да изключат въглехидратите напълно от диетата си или да ги намалят до абсолютен минимум.

Важно е да се отбележи, че вредни са рафинираните и добавените въглехидрати. Това са захари и изкуствени добавки, които повишават кръвната захар, водят до наднормено тегло и затлъстяване с всичките им странични ефекти и рискове. Простите въглехидрати, които се намират в рафинираното бяло брашно, захарните и тестените изделия, пакетираните храни и десерти, са различни от сложните въглехидрати, намиращи се в плодовете, зеленчуците, бобовите и пълнозърнестите храни.

Кои са признаците, че сте прекалили с нисковъглехидратните режими и не ви достигат въглехидрати?

Имате запек

Природните източници на въглехидрати, каквито са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, са и много богати на фибри. Фибрите са необходими за нормалната работа на червата. Ако не ви достигат от тези ценни въглехидрати е много вероятно да имате запек.

Постоянен глад

Всички хранителни вещества са важни за контролирането на глада и поддържането на ситост. Изключването на което и да е от тях може да доведе до дисбаланс в тези механизми, както и да ви кара да сте постоянно гладни. Фибрите в полезните източници на въглехидрати спомагат за поддържането на продължително усещане за ситост. Ако не консумирате достатъчно от тези въглехидрати може да сте гладни по-често през деня.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
На Науката Вярваме преди 2 години
Такова Нещо като Недостиг на Въглехидрати няма, по простата причина, че организмът сам си произвежда Въглехидрати при нужда и липса и процеса се нарича ГлюкоНеоГенеза, което преведено буквално значи Създаване на Нови Въглехидрати!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички модни диети, започващи с "ниско-" и "високо-" са измислени от неуки и неграмотни хора. Нормалното човешко тяло има нужда от всички хранителни вещества,придобро съотношение между калории и движение и засиленприем най-вече на плодове, зеленчуци, ядки и семена.
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В огромните колочрства, които поемаме, всички въглехидрати са вредни. Били вредни само рафинираните! Що за глупости! Недейте, че някой умнокрасив ще вземе да ви повярва, че запекут му е от липса на въглехидрати, а не от липса на течности!
6
4
 
1
 
! Отговори
tt преди 2 години
Постоянното ядене на високо въглехидратни храни, води до постоянен глад и тъпчене с буклуци.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4Ем не всички имат нужда да са култиристи ;)
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с глада е пълна дивотия. Без въглехидрати губиш чувството за глад. 0 въглехидрати-> 0 инсулин-> 0 чувство за глад. Обаче и 0 възможност за запазване на мускулната маса без инсулин в кръвта.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статия за вредите от липси на фибри, а бе за липсата на въглехидрати...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупава статия ...Постоянен глад може да имаш, акп думкаш по есна голяма.опаковка с бонбони M&M с кафето сутронъа, вупреки че ще минеш дневната препоръчителна доза въглехидрати два пъти и то за физически активен мъж
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акед. Проф. Дц. Д-р. Атанас Узунов няма да се съгласи с тази теория !