Защо се появяват кариеси, дори да миете зъбите си редовно?

Храненето е не по-малко важен фактор за устното здраве
22
Защо се появяват кариеси, дори да миете зъбите си редовно?
Снимка: Istock

Ако сте от хората, които не пропускат да мият зъбите си старателно сутрин и вечер, и освен това използвате редовно конец за зъби, значи заслужавате похвала. Но защо въпреки това продължават да ви се появяват кариеси? Възможно ли е редовното четкане на зъбите и употребата на зъбен конец да не са достатъчни за здрави зъби и венци? Краткият отговор, за съжаление, е да.

Има някои причини, поради които все още могат да се появяват кариеси въпреки усилията ви за отлична устна хигиена. Какви са те?

Генетични фактори

Генетиката е един от най-силните фактори за това дали ще имате здрави зъби или не. Ако в семейството ви има членове, които страдат от влошено зъбно здраве, то много е вероятно вашите проблеми да произтичат по генетична линия. До голяма степен не можем да се борим срещу гените си, но можем да направим всичко по силите си да намалим влиянието на тези фактори, като се грижим стриктно за хигиената на устната си кухина.

Отдръпнати венци

Отдръпването на венците се случва по много причини. Сред тях са бактериални инфекции, генетични или субективни фактори, за които няма конкретно медицинско обяснение. Когато венецът се отдръпне от основата на зъба, това оголва емайла и позволява по-лесното навлизане на хранителни частици, остатъци и бактерии, които създават условия за поява на кариес, според livestrong.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Ами защото пастата за зъби отмива полезните бактерии,всичко е ПР и пари.Баба ми си умря на 80 г.с всички зъби и не знаеше какво е това паста за зъби!
16
0
 
2
 
! Отговори
Геле преди 2 години
Дядо ми на 96 г. нямаше един развален зъб - всичко си му бе на място и наред , а моите - дроб сарма, ама бая сладко си хапвам от малък и ям лимони като ябълки
15
1
 
2
 
! Отговори
хх преди 2 години
Щото в пастата за зъби има една съставка дето разваля зъбите.Зъби мия само с четка и конец от 13 години 2 пъти съм бил на заболекар оделно отвара от билки жабуркане и няма ядове
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и същевременно хората ядат редовно захарни изделия.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на 67 години съм е верно имам бол време за разлика от работещите но не ходя по пенс. клубове а всяка сутрин един час домашен фитнес и след това 10 км крос колкото и да ядеш израсходва се много енергия като млад бях 67 при вис.175 сега съм 61 кг или в крайна сметка съвета ми е много движение между другото не бягам от вчера а вече 35 години
12
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Защо е това масово плюене по лекарите?Университетите са отворени за всички.Дайте пример-учете,работете за по- ниски заплати от на продавачка,продължете да учите,след специалност ви вдигат заплатата с 50 лева,започвате да работите още на поне 1 място,междувременно правите и семейство,ако някой се сети да вземе денонощно работещ партньор.Бачкате денонощно,и внезапно научавате от Днес.Бг. колко сте алчен.А,и великите пари за КОВИД,дето половината ги връщате в касата на болницата.Стани доброволец!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лечение за джобове на венци да знаете? Сериозно питам.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо въпреки ваксината ще се разболеете и ***? Лекарска алчност
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поддържайте си устната хигиена! На някои хора им е травмираща!
8
9
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Вече не ми е чудно защо булгаристанецът е с най-развалените зъби в Европа. Те повечето споделят твоето мнение. Но то си е за ваша сметка.....
7
5
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Ти дрънкаш пълни глупости! Това което ти казвам е абсолютен доказан и неоспорим факт! Пастите за зъби са отровни и съдържат абразивни частици които изтъркват емайла. Колкото повече търкаш толкова по зле ще си на стари години! Другия фактор е храната. Ако постоянно ядеш захар в комбинация с мазно това уврежда зъбите. Също ако ядеш кисели плодове. Животните не си мият зъбите! Ако имаш правилна диета не е нужно да си миеш зъбите защото те се самопочистват. Суровите храни почистват зъбите.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важният въпрос е защщо ваксинираните се разболяват и пренасят вируса?
5
2
 
13
 
! Отговори
До 4 Пълни глупости преди 2 години
Всички от страната на жена ми са твои последователи и нямат и един зъб в устата си. Думите ти са пълна дивотия. Мия си зъбите сутрин и вечер с различни пасти, всичките ми зъби са си на мястото. Генетичното обуславяне е вярно. Това е най-важният и влиятелен фактор за състоянието на зъбите. Има хора на по 60-70 години и зъбите им са перфектни. В същото време млади хора с безупречна поддръжка не излизат от зъболекаря. Без значение от гените обаче, поддръжката винаги трябва да е на ниво.
4
4
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
4 ....Точно така е......Заради тези пасти за зъби и зъболекари дадох 16 хиляди за метало-керамика
3
9
 
6
 
! Отговори
Публична тайна преди 2 години
Пастите за зъби правят кариеси! В тях има отрови и абразивни частици които изтъркват емайла на зъбите. Колкото повече си търкате зъбите с тия отровни пасти толкова повече кариеси ще имате. Ако изобщо не си миете зъбите и не ядете сладко и кисело шанса да развиете кариеси е по малък отколкото ако постоянно търкате с паста. Недостатъка е че зъбите пожълтяват и ще имате по лош дъх. Едно от най простите и ефективни решения е вместо паста да ползвате био *** от кокосово масло. Измива чудесно.
2
4
 
8
 
! Отговори
Млад и женствен преди 2 години
И аз няма кариеси, защото си извадих всичките зъби, за да не дращя докато правя....
1
10
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Нямам кариеси от 5 години, защото съм с 19 импланта и съм забравил какво е зъбобол