Пациентите искали рецептата си на хартия, а не лекарите

БЛС работи усилено за дигитализация в здравеопазването
9
Пациентите искали рецептата си на хартия, а не лекарите

От 1 ноември всички рецепти в България да бъдат изписвани само по електронен път.

„Българското население, а не лекарите, искат да има възможност за издаване на рецепта и на хартиен вариант. Това го заявяват 58% от запитаните граждани. Около 10% казват, че само на хартия искат да получават своята рецепта", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите му БЛС през цялото време работи усилено за дигитализация в цялото здравеопазване в България.
"Българските лекари работят вече и с дигитални направления за изследвания. Рано или късно всичко ще бъде дигитализирано. Много от моите колеги не могат да практикуват и никъде не е написано, че трябва да ги задължим да разполагат с необходимия софтуер и хардуер с електронен подпис, за да могат да си вършат работата. Ние по този начин нарушаваме човешките и лекарските права", допълни д-р Брънзалов.

Той отбеляза, че електронното досие не е само какви лекарства приема пациентът.

"Съдържат се всички негови заболявания във времето - какви лекарства е пил в даден момент не комлектува неговото досие", поясни гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Бялата рецепта се изписва за острите заболявания. Тези лекарства в нея ще са нови за пациента. Един възрастен пациент, когато рецептата му е в аптеката и той няма да знае как да приема медикаментите. Всяка рецепта се издава след преглед от лекар. Той обяснява каква е терапията на пациента. Това няма да доведе до хаос", заключи д-р Николай Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 (от 6) Тя нацията сама си се обижда. Ти от "полуграмотен" ли се засегна? Би трябвало да се ограмотиш малко преди да ме пращаш в канада.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да така е пациентите си искат рецептата но защо не повдигнат въпроса и затова че на Запад лекарствата са им почти или напълно безплатни ако ги изпише лекар /дори и вирамините и други добавки/ тук се плащат сумати ти пари за лекарства и не протестират Да се протестра за реибурсирането на лекарствата изписани от лекар Сега плащат над 100лв за лекарства дори и по здравна каса и никой не протестира
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен До 6 Полуграмотните, са наши сънародници и никой няма право да обижда нацията. Такъв ни е "материала" и ако не ти харесва, марш в Канада!
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като я иска на хартия да му я разпечатят. Няма заради шепа полуграмотни неандерталци да връщаме цялата нация в каменната ера, щото не могат да си я отворят от електронно устойство.
5
1
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
С тези електронни рецепти и направления сътворихте най-голямата глупост. Не виждам каква е връзката с лишаване от информация на пациента на хартиен носител и електронното досие. Досието само по себе си е хубаво нещо, защото проследява историята на заболяванията, изследванията и назначената терапия, но това че пациентът няма достъп до тези данни на хартиен носител и липсата на индивидуален код за достъп до електронното досие е меко казано опит за заблуда на последния.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че на хартия, който иска да си я снима на телефона. Глупци ли са, за пари ли, що ли?
3
2
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Как да си купя инсулин в Германия тъй,като съм международен шофьор и нямам възможност да се прибера на датата на която ми се полага в България без рецепта в джоба това е не възможно.Прававят всичко да ни пречат да живеем.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преставям си д-р Петров, 87 годишен, единствен лекар на 97 села и паланки в Родопите как издава електронни рецепти и как бабите и дедовците пътуват два дена път с камили до Пловдив, за да си купят лекарствата. Иначе кметът събира рецептите, пали ладата и заминава за града да пазарува за всички.Пак недомислици в главите на некадърниците.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хартия, грозен почерк, ръчен подпис и печат! Иначе, IT-то ще е виновно, че са ви хакнали електронното досие, че не са ъпдейтнали системата, други ще са виновни, че няма ток, вие ще се виновни, че не си знаете някакъв код и т.н. Никой няма право да влиза отвън и да чете. А ще има хора, упълномощени да ви четат! Имате си личен медицински картон, у вас! Рецепта в джоба! Стига глобалистки простоти! Време е да престанем да бъдем тестов полигон за Бил Гейтс. Нашите отворковци трябва да бъдат озаптени!