Меджидиев: Недостигът на лекарства е овладян

Готвят още промени в системата на ТЕЛК
31 мар 2023 00:45, Стела Стоянова
6
Меджидиев: Недостигът на лекарства е овладян
Снимка БГНЕС


Гордея се, че постигнахме някакви резултати и в момента недостигът на лекарства е овладян, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в Дупница, цитиран от БТА, където беше по повод церемонията за официалната първа копка за строителството на нов православен храм.

Той заяви, че преди около три месеца положението е било доста сериозно както у нас, така и в европейски мащаб.  През последния месец е било доставено количество с антидиабетни медикаменти и бързодействащ инсулин.
Очаква се доставка на „Вентолин“, който дълго време липсваше. Имаме наличност на почти всички детски антибиотици, коментира министърът.

Той посочи, че проверките, които се правят в аптечната мрежа по отношение на наличността на лекарства, трябва да бъдат регулярни, а министерството е длъжно да осъществява контрол. За мен е изключително важно хората да не чувстват недостиг и липси. Имаше някои наказания, които се наложиха. Проверките няма да спрат, поне докато съм министър, каза още Меджидиев.
Министърът посочи също, че още в началото на май, след изборите, ще бъдат извършени промени по отношение на системата с ТЕЛК. Първо променихме наредбата, след това и закона. Ще има много повече комисии, които да правят експертизите, ще бъде поставен много кратък срок за извършването на експертиза, обясни Меджидиев и добави, че се надява реформата да бъде направена в този мандат. Той уточни, че в новата система ще бъдат въвеждани документите по електронен път и хората няма да се разкарват. Ще има дори анонимност, за да се избегнат лоши практики, съществували досега, допълни министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оная куковица аптекарка министърка увеличи цените на лекарствата , и направи така ,че някой лекарства да изчезнат българоубийца .......
4
0
 
3
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Само дето цените са космически и на практика - лекарствата са недостъпни за голяма част от хората
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе вярваме ,овладян )
2
0
 
2
 
! Отговори
Учиден преди 1 година
Тъй ли? Тогава защо почти всеки ден помагам на колеги и приятели,а за съпругата инсулин,като купувам лекарства от Румъния.
1
1
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Апчета секви има:)))