Как стресът вреди на кожата ни?

Безпокойството може да предизвика влошаване на акнето
17 апр 2023 11:10, Михаела Лазарова
4
Как стресът вреди на кожата ни?
Снимка: Istock

Стресът може да има голямо въздействие върху вашето здраве и в повечето случаи то е негативно. Понякога го усещаме като високо кръвно, липса на апетит, главоболие, покачване на телесното тегло и други. А бръчките по лицето и цялостната промяна в състоянието на кожата ни? Те също биха могли да се дължат на хроничния стрес. Абсолютно сигурно е, че нашето настроение може да повлияе на кожата ни.

Как точно емоциите ни вредят?

Стресът може да затрудни контролирането на екзема, розацея и други кожни заболявания

Когато сме напрегнати, тялото ни освобождава хормон, наречен кортизол, който предизвиква реакция на „борба или бягство“. Според Cleveland Clinic кортизолът е важен за функционирането на нашия организъм, а същевременно е свързан с набор от неприятни странични ефекти.

По отношение на кожата, това включва трудно заздравяване на рани и влошаване на възпалителни кожни състояния, смятат специалисти. Той има отрицателно въздействие върху кожата. Мозъкът увеличава синтеза на хормон, наречен кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH). Той пък подава сигнал към надбъбречните жлези да произвеждат допълнителен кортизол, за да подготвят телата ни за „бягство или битка“.

Учените смятат, че кортикотропин-освобождаващият хормон е отговорен и за допълнителното омазняване на кожата ни, появата на пъпки.

Екземата, която понякога се нарича атопичен дерматит, може да причини симптоми като суха, сърбяща и чувствителна кожа, а изследвания сочат, че безпокойството и стресът обикновено причиняват обостряне на екземата.

Друго често срещано кожно заболяване, като розацеята, характеризиращо се със зачервяване на лицето и възпалителни лезии, също може да се влоши поради стрес, отбелязват американски учени.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кожаакнестресекзема
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Екокожа преди 1 година
Когато сте стресирани, вероятността да се одерете с маникюра си се повишава значително.
1
6
 
2
 
! Отговори
Държава Франкенщайн преди 1 година
Стресът в България се получава главно от СРС техника - полицаи и мутри масово бъркат в главите на Българи за да се забавляват и гаврят с обикновени хора ! Масово ни зомбират !