Съдът: Лекарите на "Пирогов" не са точили здравната каса

Стойчо Кацаров дължи извинение на "пироговци", написа проф. Асен Балтов
21 апр 2023 13:57, Стела Стоянова
28
Съдът: Лекарите на "Пирогов" не са точили здравната каса
Снимка БГНЕС

Лекарите на "Пирогов" не са точили здравната каса. Това става ясно от решение на Върховния Административен съд, който проф. Асен Балтов публикува в своя профил.

"Днес ВАС постанови окончателно решение № 4203/20.04.2023г , с което оставя в сила първоинстанционното решение № 6830/15.11.2022г на АС –София. Това на практика означава, че Актът на НЗОК от проверката на Пирогов за „800 фалшиво“ хоспитализирани пациенти беше обявен за незаконосъобразен, т.е. няма източване на Касата от лекарите в Пирогов." Това заяви проф. Асен Балтов в своя фейсбук профил.

"Има, обаче реално проведено лечение на 688 пациенти с постковид синдром. Има професионализъм, морал и изпълнена Хипократова клетва на лекарите в Пирогов. Внимателният прочит на съдебното решение, обаче категорично говори и за няколко други факта, които съм длъжен да споделя:

1.НЗОК, за съжаление, не е обективна и независима обществена институция, която е призвана да работи в интерес на здравноосигурените български граждани, а е политически инструмент в ръцете на управляващите за репресии и саморазправа с неудобните на деня.

2.Министър Кацаров професионално и морално катастрофира в този казус. Той публично твърдеше, че има източване на Касата чрез 800 фалшиви хоспитализации на пациенти в Пирогов и това е доказано по безспорен начин в проверката на Здравната Каса, за което аз бях уволнен.

Г-н Кацаров, след това съдебно решение, надявам се за в бъдеще вече да правите разлика между спорни констатации в междинен доклад на Касата и безспорни факти и доказателства, доказани по съответен ред в нормативно производство. Професионализмът изисква знание! А по отношение на морала, ако е Ви е останал мисля , че императивно дължите публично извинение на „пироговци“ , за унижението на което ги подложихте и клеветите, които казахте по техен адрес. Вие си позволихте да нанесете тежка репутационна щета на Институцията „Пирогов“, която беше двадесет и четири часа на първа линия в тежък за цялото общество момент на световна Ковид пандемия. Такова поведение според мен е непочтено, неморално, и срамно за министър на здравеопазването!

3.Българските институции и техните титуляри по закон са призвани да спазват законите и Конституцията на Република България. Когато те бъдат грубо и безцеремонно нарушавани, българските граждани трябва да имат нетърпимост към подобни прояви и личности. Иначе сме обречени да ни управляват некомпетентни и самозабравили се шарлатани за които ценности, като законност, справедливост, дълг и морал са прости фрази изпразнени от смисъл и съдържание."

Миналата година здравното министерство обяви, че просрочените задължения на “Пирогов" са на стойност над 16 млн. лв.

"Пирогов" няма мотив да точи касата. И въпросът ми е дали повече пари са влезли в болницата. Всички 402 случая са с хора с посковид. НЗОК отказа да се направи такава пътека", заяви Балтов тогава и показа документи с които се вижда ясно, че всичко е наред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ПироговАсен Балтов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Е как 20 човека Ви казват, че не са стъпвали там, а ги водят лежали, и съда решава, че няма точене:) Абе ние да не би да сме на Марс вече и да не са ни казали?!?! Или сме чели право от други учебници>!:
23
0
 
1
 
! Отговори
its me преди 1 година
Г-н Станишев за подкупи ли намеква по-долу, които да спрат оплакванията към пирогов от него и оплакванията на учещите пироговска медицина, тъй като това явно НЯМА да стане!
22
0
 
1
 
! Отговори
its me преди 1 година
Да, точно така, само че ще попитам дори по-ясно, кога Пирогов като Институт по медицина ще даде някакво мнение и съответно решение за въздействието на псувните на г-н Станишев, както е намекнато по-долу, които имат (малко е да се каже) вредно влияние върху физическото ниво, но не само, както и други са забелязали, върху българите, които "?украинците не харесват" (впрочем, както стана ясно, украинците изобщо не харесват също така и англичани, и германци, и американци, и турци, и ДПС и т.н.)
21
3
 
3
 
! Отговори
Ами ,да преди 1 година
Не всички лекари на Пирогов са топили ЗК.Само Балтов и още някои негови приближени.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
момини сълзи, маамините...
19
1
 
3
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Лъжите на поредният Радев министър лъснаха. И Радев трябва да носи отговорнист за министрите си, да не се крие като шушо....
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, нали Съдът е на ГЕРБ, а Балтов се возеше на Жипката на Про стия и цакаше в Чекмеджето.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балтов,БРАВО! Натрий носа на некадърния нагаждач!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен- Но не само в Пирогов стават такива грешки!( за съжаление) Дори най-малко там грешат !!! В Софиямед вижте за какво става въпрос!!! И още: лекуват те с антибиотик,а в епикризата пишат че са те оперирали!!! Каква смелост,каква наглост!!!
15
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Този съд, който е на път да оправдае убиецът на Милен Цветков, както и да пусне Семерджиев, този съд ли? Този, който за 33 години не осъди нито един политик, този съд ли?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее вие пък сега, точили касата......вземали са си полагаемото им се.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са, не са, кой би повярвал даже?? ! Никой лекар не е точил здравната каса, тя сама се изпразва:)))
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярваме на честния съд хаха
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позор! Кой вярва на това, че са безспорни фактите и обствоятелствата в тази корумпирана и дълбоко гнила съдебна система?!? НЗОК била политическа институция, а Правосъдието сякаш не е...Може да има и овце, които ви вярват, но има и доста интелигентни и мислещи хора, които разбират колко е долна цялата ви схемичка.
10
4
 
13
 
! Отговори
илюминат-ренегат преди 1 година
При нас под здравеопазване се разбира джобоопразване! Това е голата истина.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на запад лекаря те лекува, тук те жертва за да забогатее
8
6
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Сега след това решение да не си на мястото на Стойчо Каруцата милия той как обикаляше студията и обясняваше какви престъпници има в ,,Пирогов,,Ами Рашков какво пъчене беше аз арестувах Борисов ,ама после си подви опашката.Същата участ май ще сполети и Шишката с тези неговите проби от асфалта и вместо проби да бе направил поне 1 км път.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми не ходете в Пирогов, пожелавам ви да не стъпите там и Господ да ви е свидетел ако сте отишли в Пирогов.
6
4
 
10
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Вярно е. Те са точили народа.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашната медицина дори не се опитва да лекува . Лекува симтома , не причината и повечето лекарства са на основата на амфетамини