Климатичните промени ни влияят и на психиката

Жегата води до по-високи нива на адреналин, агресия
15 авг 2023 08:31, Александър Попов
17

"За съжаление, въпреки че се обръща повече внимание на физическия аспект, връзката между климатичните промени и психичното здраве е неизменна. Все повече учени се опитват да я документират, за да представят фактите. Тази връзка може да се изрази в различни нива - скръб, тревожност, страх, често забелязваме и вина в най-младите, които се вглъбяват, че те са виновни за климатичните промени", каза психологът Елица Станева-Бритън пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ децата между 10 и 19 години са най-уязвими.

"Трябва да се забелязват най-малките знаци, за да се стигне до превенция, а не когато е късно. Като знаци могат да бъдат промени в поведението, самооценката, тъгата. Родителите трябва да изслушват децата си и да се помогне. Някои хора не говорят за това, а пък други, които вече са в краен стадий, издават, че се нуждаят от помощ. Всеки трябва да обръща внимание на човека до себе си, защото ние сме затворени в нашия комфортен балон", допълни Станева-Бритън.

Тя поясни, че тези състояния могат да се появят и при малки деца.

Бритън каза още, че случаите на агресия у нас винаги са били реалност, но бруталната страна става по-жестока.

"Жегата води до по-високи нива на адреналин, рисково поведение и агресия. Стресът също. Финансовият момент не може да се игнорира", заяви психоложката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: психично здравеклимат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Римските цезари копират еврейските свещени книги през 70те г. н.е. и ИЗМИСЛЯТ ЛЕГЕНДАТА ЗА ХРИСТИЯНСТВО, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗАВИНАГИ ВЛАСТТА НА ФАЛИРАЛАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ НАД ЦЕЛИЯ СВЯТ ! ИМПЕРАТОР КОНСТАНТИН ВЪВЕЖДА НАСИЛА ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРИНУЖДАВАЙКИ ОКОЛНИТЕ ДЪРЖАВИ С ОГЪН И МЕЧ ДА ИЗКОРЕНЯТ МЕСТНИТЕ КУЛТУРНИ ТРАДИЦИИ ! ЦЪРКВИТЕ СА ДЕМОНИЗИРАНИ И СМУЧАТ ЖИЗНЕНАТА ЕНЕРГИЯ И ПАРИТЕ НА НАИВНИТЕ ! Истинското име на БОГ е Йихуууааа ! Така го прославят българите с хилядолетия, когато играят ръченица !!!
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като чета коментарите, май психоложката е права. Но се съмнявам причината да е в климатичните промени! По-скоро е в липсата на образование, колкото по-малко чете и мисли човек, за толкова по-оригинален се мисли.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Климатът се е променял и ще се променя и в бъдеще. Няма как да спре слънцето да свети, вятърът да духа, дъждът да вали, вулканите да изригват или земята да се върти.
11
1
 
0
 
! Отговори
Алън Грант преди 8 месеца
Редовните платени и безплатни русофили *** се боричкат да ни покажат нивото си на простотия.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статиите по темата влияят на психиката хаха.Когато е топло започват със заглавията "Глобално затопляне".Когато захладнее минават на "климатични промени".И те не знаят какво вече да лъжат.
9
0
 
3
 
! Отговори
Асан Перфоратора преди 8 месеца
Лекувам всякаква тревожност, в началото малко боли и се чувствате неудобно, но после се свиква и благославяте Новото Нормално
8
1
 
6
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
шФеците, ке се изтепат, тая пасавретина ми говори за психично здраве от климатични промени.... ===))) закриване на всичко нпо та.... Като в Унгария...
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Майстора. Всичко влияе на всичко. А посоката на влиянието се определя от едни хора в заинтересованата посока дето изучават науки като "влияние и управление на масите" изучавани в тесен кръг в престижни университети.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак някакъв кло33етен "експерт" се намери да убеждава как е много страшно да е лято
5
1
 
13
 
! Отговори
Майстора преди 8 месеца
АРЕ ПАК! Същото,ама СЪЩОТО като ковид измамата, пропагандата и манипулацията! Помните ли, как "ковид" влияеше НА ВСИЧКО?? Сега климатичната измама ВЛИЯЕ НА ВСИЧКО! А дано повечко се освестиха след КОВИД ИЗМАМАТА и не се подадем НА КЛИМАТИЧНАТА ИЗМАМА! Че тоя път залогът е много по-голям! Грабежът е безграничен!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До секи чуек по един наблюдаващ психическото му състояние и по един експерт...а и по един полицай да го варди от насилие. Откъде ги намирате да плещят всеки ден глупост след глупост бе ? Те все едно не живеят сред хора а в буркани откъснати от всекидневната действителност. И съветите им са безмозъчни и напълно им съответстват.
3
1
 
11
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Аве всичката шроституитна съсмет, накрая, ще видите и климатични промени, и стамбулска конвенсия накуп, кат му писне яко на Народа от мълоумието ви.... Ще ви лекуват в един известен спа комплекс на един остров на Дунява... ===)))
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според логИката ви требе около екватора и тропика да нема живи ора...Но то е неоформено още повервало си дети-експерт. У кое НПО работи не се разбра ?
1
1
 
4
 
! Отговори
Пришълецът преди 8 месеца
И на силата, която държи шапката:)))