Доц. Ангел Кунчев за COVID и грипа

Заболелите са нарастнали близо 7 пъти
23 сеп 2023 12:37, Нели Христова
54
Доц. Ангел Кунчев за COVID и грипа
Снимка: БГНЕС

"За последния месец имаме 6,5-7 пъти нарастване на заболеваемостта от коронавирус. Тежките случаи не растат в такъв диапазон. 10-20 са в интензивни отделения на седмица. Няма почти смъртни случаи.“ Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че характеристиките на коронавируса доста се доближават до тези на грипа. Няколко варианта все пак са под наблюдение. А в момента има 80 000 налични нови дози ваксини против COVID-19, добави Кунчев пред бТВ.

Той обясни, че възникват нови щамове, като последният се изследва и се забелязва, че попадне ли в семейство или колектив, се разпространява много бързо. Боледуването 4-5 дни с главоболие, висока температура и много силна отпадналост. Кунчев уточни, че протича леко, но по-притеснителното е при постковид синдрома, който доста засяга цялостно имунитета.

Освен "Пирола" се наблюдава и вариант на коронавируса "Ерис", който е доста различен, но не е тежък.

Главният държавен здравен инспектор коментира и грипа. Ваксинацията за хората над 65 години, за които държавата осигурява ваксина, започва на 27 септември. И тази година ще може да се избира между ваксините на двама производители.

Кунчев обясни още, че нужните количества са доставени и вече се разпределят при личните лекари.

Освен това той добави, че тази зима, както всяка, грипната вълна вероятно ще започне в края на януари и февруари. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само дето при грипа нямо тромбози, инсулти и инфаркти. "Малка"разлика с коронавируса. И след грип не стигаш до белодробна транспланция. Всеки сам си прЕценя. А най-добре преценилите, антиваксъри, конспиратори и други шушумиги, лежат в гробищата.
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да се размине трибунала, нямааа......
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще ядете дървото..... много скоро. Само почнете да играете представлението втори път.
21
4
 
8
 
! Отговори
мм да преди 8 месеца
До Бебо Бяахо по едно и също време по всички телевизии, изобщо не е случайно
20
5
 
21
 
! Отговори
Бебо преди 8 месеца
До анонимен 6 - то днес сутринта и по всички национални телевизии бяха поканени разни индивиди да ни зомбират отново на тема Ковид,явно много им хареса да лапат народните парички при миналата пандемия.
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свърши ли парите бееее???? АЙДЕ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ КОВИДЖИЙЙЙ ОЩЕ ПО ЕДНА ДОЗА И ВЕЧЕ МАРШ ВАКСЕНИРАНИ НА ФРОНТА СРЕЩУ РУСИЯ
18
5
 
13
 
! Отговори
Ооо преди 8 месеца
Мараба,нафталинов!
17
4
 
18
 
! Отговори
Отравянето преди 8 месеца
Със наночастици продължава......
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мошеник.
15
3
 
2
 
! Отговори
мРНК с устойчив шип преди 8 месеца
https://onlinelibrary.wiley.Com/doi/epdf/10.1002/prca.202300048И двете mRNA ваксини Pfizer и Moderna COVID-19 използват също стабилизиран spike (различен от естествения spike), който се различава с двойна промяна на аминокиселините в позиции 986 и 987, K986P и V987P - аминокиселините лизин и валин са заменени с две пролинови аминокиселини, за да се стабилизира потвърждението на spike в неактивно префузионно състояние (PP или 2P -Spike). Така могат да разграничат естествения SARS-CoV-2 spike, който може да бъде разграден чрез триптично разграждане, от spike на ваксината Pfizer/Moderna (PP-spi
14
3
 
25
 
! Отговори
Ана преди 8 месеца
След като Лукумчев тръгна по тв с лукумите , ясно е : да се готвим за под дивана .
13
3
 
2
 
! Отговори
Дългата ваксина преди 8 месеца
Brogna et al - Откриване на рекомбинантен протеин шип в кръвта на лица, ваксинирани срещу SARS-CoV-2: възможни молекулярни механизмиhttps://onlinelibrary.wiley.Com/doi/epdf/10.1002/prca.202300048Протеинът Spike е един от 4-те основни протеина на SARS-CoV2, той позволява разпознаването на рецептора на клетката-гостоприемник и навлизането в неяКакто ваксините Pfizer, така и ваксините Moderna COVID-19 mRNA използват модифициран белтък на шипа - всички уридинови бази са заменени с метил псевдоуридин (по-малко имуногенен, по-стабилен)
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя като го видя и почвам да си мисля садистични неща. Не го показвайте, моля.
11
3
 
20
 
! Отговори
Tribunall! преди 8 месеца
Gilloten!
10
3
 
25
 
! Отговори
Въжарят преди 8 месеца
Скоро Кунчо ще танцува от края на въжето като професионална кючекиня!
9
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оставам с впечатлението, че новата му задача е да размие границите между грип и ковид, за да убеди населението, че е болно от ковид по време на грипния сезон.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя, Годжиту и Бойко Борисов трябва първи да бъдат осъдени. От оня списък. И по азбучен, и по хронологичен ред, с тях трябва да се започне.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ковид не съществува, но слагайте бустер.
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много статии за ковид днес? Що? Разберете, няма да се върнат добрите стари времена с по 2-3 хиляди "болни" на ден с източени милиони от държавата, на лъжата краката са къси, тая есен ще има обърнати палачинки и наказани ковидпрвсръпници!
5
3
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 8 месеца
Искам още и още бустер! Още о още, още и още, оххй, кеффф