Първите дежурства на въздушната линейка ще са през февруари

До 2026 г. в страната ни ще има общо шест хеликоптера
11
Първите дежурства на въздушната линейка ще са през февруари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Очаква се първите дежурства на хеликоптера за спешна помощ да бъдат в средата на февруари следващата година, каза  Димчо Добрев, директор на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД. Първият хеликоптер се очаква да бъде в България в средата на януари 2024 г., като предстои лицензирането му и след това той би бил в оперативна готовност да поеме случаи в спешната помощ, посочи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. До 2026 г. в страната ни ще има общо шест хеликоптера, които освен за превоз на пострадали пациенти, ще бъдат използвани и при бедствия, аварии, донорски ситуации, транспортиране на медицински екипи, транспортиране на кръв и кръвни продукти, допълни той, цитиран от БТА.

Стойността на този хеликоптер е 22 млн. лв., осигурени в рамките на проект “Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Бенефициент по проекта е Министерството на здравеопазването, каза доц. Мариана Василева, ръководител на проекта. По думите ѝ това е доста труден и за първи път случващ се в такъв мащаб проект в сферата на здравеопазването в България. Целта беше да започнем пилотно с купуването на един хеликоптер за нуждите на спешната помощ, а междувременно се появи възможността през Механизма за възстановяване и устойчивост да купим още пет хеликоптера, за да се подсигури системата на спешната ни помощ, припомни тя.

Първата година след пристигането в България хеликоптерът ще се ползва само през светлата част на деня, каза още проф. Гетов. След допълнително обучение на екипажите се очаква след този период да започне използването и нощем. Оборудването на машината е на много високи стандарти, включително носилките и системите, които са за комуникация между пилотите и медицинските лица, каза Васил Вълков, директор на дирекция “Летателна експлоатация“ на авиационното дружество. В рамките на 15 мин. хеликоптерът може да се трансформира така, че да има шест седалки, за да може да се транспортират само медицински лица, обясни той.

Хеликоптерът, който ще пристигне през януари, няма да се включи в работата на Планинската спасителна служба, ако се налага търсене на пострадали, каза още проф. Гетов. По думите му хеликоптерът ще може да се използва, ако пострадалият е намерен и се налага транспортирането му до лечебно заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: хеликоптер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 4 като закрият половината болници ще чакаш по 6 мес. за болница.
10
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 4 месеца
До Анонимен 1 Ами те са лекари и пилоти, не са носачи. Вашите близки ще си ги носите вие.
9
0
 
1
 
! Отговори
ПреПатил преди 4 месеца
Дотук добре. Въпроси: 1.КОЙ ще обслужва въздушната линейка? и 2.КЪДЕ ще се карата пострадалите? При положение че дори сега за простосмъртните места в болниците НЯМА! Явно ще е поредният лукс за "нашите" дУпетати и техните приближени платен с нашите данъци.
8
1
 
2
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Тоест 3-те милиарда, които боко тиквaта дари на щатите уж за бойни самолети щяха да бъдат достатъчни за закупуване на 130 такива хеликоптера.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази фирма има ли нещо общо с агента на ЦРУ подкрепящ Русия?
6
2
 
2
 
! Отговори
Дам... преди 4 месеца
И най-добрите идеи и намерения ще се опорочат в територията на мутрите, прасетата и парапетните евроатлантици! С други думи, реалната полза от всичкият този излишен шум, ще е точно НУЛЕВА!
5
3
 
0
 
! Отговори
с. Подуене преди 4 месеца
Успех на екипа, който създава това наистина необходимо нещо за България. Истински професионалисти!
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като закрият половината болници дето са като воденичен камък нищо не правят а само дърпат милиони ще имат пари за 30 хеликоптера, ама откъде топки някой да го направи.
3
0
 
6
 
! Отговори
Ddd преди 4 месеца
Като кацне хеликоптера два пъти във факултета и екипа като хапне малко кютек, и дотук с въздушните линейки.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще работи с приоритет за депутати и техните близки. Ясна е работата - като през каманизма: целия народ плаща, да може партийните членове да ползват благата. Понякога ще се пуска и за обикновени хора, за ПР акции.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
представям си как ще искат пари от близките да качват болния на покрива щото 'туй не влизало в трудовата им характеристика'