Как броколите помагат за понижаване на кръвната захар?

Броколите са много богат източник на витамин К
Обновена: 19 мар 2024 14:00 | 19 мар 2024 14:00, Михаела Лазарова
3
Как броколите помагат за понижаване на кръвната захар?
Снимка: Istock

Броколите са един от най-полезните зеленчуци. Те притежават много качества, заради които е добре да бъдат редовно включвани в храненето. Една от най-важните им ползи е способността им да подобряват контрола на кръвната захар. Но тя не е единствената.

Броколите са много ценни, защото са бедни на калории, но същевременно много богати на витамини и минерали. Те са с високо съдържание на фибри, което е важен фактор в контрола на холестерола и превенцията на сърдечносъдови заболявания.

Броколите са подходящи за всяка диета, защото съдържат много малко калории, а фибрите в тях създават усещане за ситост. Подходящи са за приготвяне на различни ястия, салати, печени гозби с месо, зеленчуци, могат да се консумират печени, варени, на пара, да се пасират и включват в сосове и дресинги.

Броколите са много богат източник на витамин К, както повечето тъмнозелени зеленчуци. Витамин К е незаменим фактор в кръвосъсирването и синтеза на костно вещество. Той е важен за подобряване на костната плътност и превенцията на остеопороза.

Но защо броколите са така важни за понижаването на кръвната захар? Как те помагат за превенцията и контрола на диабет?

Броколите са един от най-богатите на фибри зеленчуци. Фибрите са едно от най-важните вещества за контрола на кръвната захар, защото забавят нейното усвояване и стабилизират нивата ѝ в организма. Колкото по-бавно се усвояват въглехидратите в тялото, толкова по-малко е негативното им влияние върху здравето.

Когато се стараете чрез храненето да предотвратявате резки скокове в нивата на кръвната захар, това не само ще намали риска от диабет, но и ще ви помогне успешно да контролирате теглото си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
роу преди 1 месец
В броколите /кълновете от броколи изникнали до 4-я ден от засяването/ има активен ензим - СУЛФОРАФАН ....ТОЙ СПИРА ВЪЗПАЛЕНИЯТА В ОРГАНИЗМА /ОНКОЛОГИЧНИ , СЪРДЕЧНО СЪДОВИ,СТОМАШНО ЧРЕВНИ И ДР.../ СЛЕД ТОВА ГО ИМА САМО В ТЕЗИ БРОКОЛИ ПОНИКНАЛИ ДО 4-Я ДЕН..ЯЖТЕ КЪЛНОВЕ ОТ БРОКОЛИ....И НЯМА ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ...
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Захарта е горивото за мозъка :)))