Ниската ваксинация срещу рак е сериозен проблем

През 2025 г. се очаква да бъдат разгледани и одобрени нови медикаменти
Обновена: 21 мар 2024 16:13 | 21 мар 2024 15:42, Инна Ангелова
23
Ниската ваксинация срещу рак е сериозен проблем
Снимка: БГНЕС

Според статистиката всяка година нови 26 000 души са диагностицираи с онкологично забляване. Това е около 2,5% от населението. Страната ни е с възходящ тренд на смъртност, причинена от онкологични заболявания.

Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията за рака на ЕС към ЕК сподели в ефира на Нова ТВ, че в България има ниска ваксинационно покритие срещу папиломавирус, който е причинител не само на карцином на маточната шийка, а и на карцином на глава и шия, както и карциноми, които могат да се появят при мъжете, главно на урогениталната система. Тоест - ваксинопрофилактиката срещу човешкия папиломавирус не е от полза само за жените.

Той допълва и, че превенцията е ваксина. Тя не е нова, а в последните години е подобрена и вече е поливалентна, насочена срещу повече от девет щама.

"Ваксината е налична. За момичета до 14 г. е напълно безплатна. Не само момичетата, но и момчетата на тази ранна възраст трябва да бъдат ваксинирани. За тях обаче ваксина още не е осигурена. Но преди два дни чух от МЗ окуражаващи данни, че се обмисля и този вариант", каза доц. Арабаджиев.

Доцентът коментира и, че един от основните проблеми е скринингът. 

"Той е залегнал в противораковия план, приет на 4 януари миналата година. За съжаление през тази една година изглежда не се случиха много неща по този план. Кръглата маса в парламента във вторник беше под егидата на Европейската ракова организация и лично нейният изпълнителен директор беше в България. Целта е да се ускори приложението на европейския противораков план", обясни доц. Арабаджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малии, щом ниската ваксинация е сериозен проблем, представям си пък ако беше висока!
17
1
 
5
 
! Отговори
Баце ви Билчо Гейчев преди 1 месец
Ваксинираме срещу размножаване на населението.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До dsadsadsa Ахаха какви баламурници има! "Вакссинирай" се срещу рак, тичкай!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма "ваксинация срещу рак" НЕ СЪЩЕСТВУВА! Това е ЛЪЖА, ИЗМАМА, МАНИПУЛАЦИЯ! ПАК! Има невероятно вредна и опасна ваксина срещу вирус, който В НЯКОИ СЛУЧАИ МОЖЕ да причини рак. УНИЩОЖАВАТЕ ВАКСИНОЛОГИЯТА БЪРЗО И РЕШИТЕЛНО! Превръщате думата "есксперт" в посмешище! И медицината в панаирджийски измамници!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Препаратът, който минава с името "ваксина срещу рак", е едно от най - опасните неща за здравето на хората. А това, че "ниската ваксинация срещу рак е сериозен проблем" е вярно. Но за кого е проблем ? От тези, които печелят от този препарат
13
1
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Кога ще се научите,че никоя правителствена система не мисли за гражданите!На вас се гледа като на роби да покриват чуждия масраф
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сериозно ли има вече ваксина срещу рак ??? Защо чак сега чувам ?!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доказано един от най-опасните препарати за младите момичета. Не е ваксина!
10
2
 
8
 
! Отговори
рендетУ преди 1 месец
Ами след резултатите от Ваксата и Бустърите против Ковидъ и Милионите смърни случаи (особено синдромът "внезапна смърт") хората станаха доста резервирани спрямо Ваксините и то меко казано!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХАХАХАХАПак чел-недочел. Не е ваксина срещу рак, а ваксина срещу вирус, който предизвиква рак. Ама на четенето с разбиране в уичилище май сте имали 2ка.
8
4
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Само да вметна нещо за и плантациите ..за присаждането на органи. Само по себе си човешкото тяло е Кръв в различни състояния. С изключение на Ашкеназите,между които са Българите, всички останали раси и плвмена,поради генетиката си страдат по рождение от патологии . Присаждането на чужди органи не помага,а напротив,дава интензивен ход на патологиите,защото органът,който е Кръв персонализирана,не съвпада с кода на изконният й носител. Присаждането на органи се оказа един провал за неАшкенази
7
4
 
21
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 1 месец
Ваксина срещу рак?!?! По-голяма простотия не бях чувал!!! Вие ни тровете с канцерогенни храни бъкани с битова химия и въздух, а пък после си пробутвайте ваксините хахахаха Сладки приказки и празни надежди за наивници на средна възраст......
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя ваксинация? Тази, която предизвика скандал в Англия, защото починаха доста момичета ли?
5
16
 
3
 
! Отговори
dsadsadsa преди 1 месец
Къде сте антиваксъри?Не се ваксинирайте срещу НИЩО.....
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе еййй место не ми остана от ваксини дето да са набода повече - не моя поема - имам сигурно вече 50 ваксини и всяка година по 5 и то няпрао не моия смятам до толкоз - станаха кат лейка ве
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксина срещу рак няма това са лъжи и платени реклами на някаква измама не вярвайте!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно тази ваксина покрива един вид от много :) Освен това намаляха ли смъртните случай след поставянето? И не, това не са конспирации. Има регистирани случаи и никак не са малко! Редно е преди да казвате какво е задължително... да поговорите за наука!
1
3
 
27
 
! Отговори
От кога има ваксина преди 1 месец
срещу рак? Все едно от пещера излизам след 100 години отшелничество.