Психологически блокажи, които ви пречат да отслабнете

Ограничаващите ви вярвания подхранват самосаботажа около храната
21 май 2024 12:09, Михаела Лазарова
9
Психологически блокажи, които ви пречат да отслабнете
Снимка: Istock

Ако някога сте се опитвали да отслабнете, няма как да не сте усещали, че често пъти сякаш водите битка със самите себе си. Като че ли у вас има друг човек, който упорито ви задържа в досегашното състояние. Но дали наистина е така? Вижте в следващите редове.

Кои са най-често срещаните психологически блокажи?

Психологията на загубата на тегло работи срещу вас по едни начини, но пък може да работи за вас по други. За да преодолеете препятствието, първо ще трябва да разберете конкретно какво е това препятствие.

Мислене „всичко или нищо“

Ако откриете, че вървите по тънката граница между това да се придържате перфектно към хранителния си план или пък да „отпаднете напълно от играта“, може да изпитвате когнитивно изкривяване, наречено мислене „всичко или нищо“. Психолозите използват термина „когнитивно изкривяване“, за да обозначат постоянни преувеличени мисли, които не са в съответствие с това, което действително се случва в реалния свят. Хората, които изпитват мислене „всичко или нищо“, докато се опитват да отслабнат, вярват, че са или пълен успех, или пълен провал въз основа на избора си на храна.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: диетаотслабванестрес
Още от Общество
Пуснаха телефонна линия за пациенти с автоимунни заболявания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За нечелите има два процеса на усвояване на храна.Въглехидратите вдигат глюкозата, от там и инсулина.Той блокира усвояването на мазнини от клетките.Черният дроб до 4ч опитва да усвои глюкозата и почва да трупа нови мазнини, ако не я изгори.Вторият режим е с до 20-30% въглехидрати.Тялото, ако има глюкоза, я изгаря, започва с глюкогени за още 14ч средно.След това започва горенето на мазнини.Ако ядеш храни без въглехидрати, тялото просто гори собствените мазнини при нужда и с 1 ядене на ден си сит.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ААА Не е съвсем точно. Калориите в храната не са равностойни заради различното усвояване. 2000 от въглехидрати са под нормата за нужда, но не сваляш, защото ве гориш мазнини. 3-4000 от месо и наситени мазнини водят за седмица до 4-5кг надолу, защото тялото гори мазнини. Повечето хора удрят на зеленчуци, ориз(въглехидрати), карат организма да полудее, ако свалят, е от глада, и бързо отказват и връщат теглото. Просто не ядат правилно.
3
1
 
1
 
! Отговори
ААА преди 1 седмица
Ако не можеш да отслабнеш значи консумираш повече отколкото изразходваш. Ако не можеш да се контролираш какво ядеш ходи на психолог, защото проблема ти е в главата.
2
0
 
0
 
! Отговори
Навитак преди 1 седмица
Мише, а как се отразяват психологическите блокажи на секса?
1
0
 
4
 
! Отговори
Признание преди 1 седмица
Съдейки по себе си, туй се нарича се Мързел!!!