Устата: Ползвам хип-хопа за експерименти

Хванахме Устата на сладка приказка за да ни разкаже малко повече за руските песнички, дуетите със Софи Маринова, за Георги Калоянчев, космоса и хип-хоп сцената в близко бъдеще...
14 мар 2008 10:55, Екип на Dnes.bg
0
Устата: Ползвам хип-хопа за експерименти
Снимки: Личен архив, mp3.bg
От: Динка Желязкова
dinka@mp3.bg

Няма съмнение, че Устата е едно от най-колоритните хип-хоп лица в родната сцена. Дори той смята, че начина му на обличане е "леко кичозен", но това не го притеснява.

Видяхме се по повод новата му песен и най-вече заради интересния клип, който вече можеш да гледаш при нас в напълно завършен вид.  

Песента реално, както твърди той, е готова преди повече от година, но очевидно сега й идва времето.

Защо точно "Пустоно Лудо и Младо" и как така се случи, че Георги Калоянчев участва във видеото можеш да прочетеш по-долу. 

Първо, честито за песента! Страхотна е! Клипа... малко се позабави?

О, ти остави това. Той клипа трябваше да е готов за трети март, но режисьора каза, че всеки кадър се нуждае от постпродукция. Не само защото аз не изглеждам като Антонио Бандерас. Все пак той не е правен със 100 000 долара бюджет и не сме свършили работа, която е трябвало да направим предварително и за това отне много време, за да може всичко да изглежда хубаво. 

Песента, която е при нас, е в крайния вариант, а не този, в който се разпространява на други места в интернет...

 Да така е. Аз първо тази песен я направих за участия на живо. След това се оказа, че е много дълга - 4 минути... Направих й една къса версия, която да се разпространи по клубовете и... както обичам да казвам - най-хубавото в песента е, че пея малко. Пея само в началото, при това малко и след това се лющят едни здрави танци...

А ти играеш ли хоро?

Не мога! Много ме е яд, че не мога да се включа в танците... Смея да твърдя, че съм добър танцьор, но народните танци винаги са били много далеч от мен. Не мога да играя хоро.

Родната поп история помни един друг опит за кавър на същата песен в изпълнение на Елвира Георгиева...

Tака ли? Аз съм чувал само на ДесиСлава техно версията...

Искаше ми се да те питам какво мислиш за този на Елвира, но хайде...

Не съм я чувал, но ще ми е любопитно и ще я потърся!

Знаеш ли, аз като правих песента направих първо инструментала и понеже не мога да извикам певици веднага, макар много да исках да видя как ще звучи, отидох при Денис и му казах:
"Човече, намерил съм тук една aкапела", по-късно разбрах, че е от Широка Лъка. После малко забързахме записа, стеснихме го, резнахме го и накрая се оказа, че се измества с половин тон.  

Много се притеснявах, когато го записвахме с народните певици дали усещането ще се запази, защото ако не можеше да стане така както трябва - каузата беше загубена. Но то стана дори по-добре, отколкото предполагахме.

Някои смятат, че на моменти тази песен преминава в drum and bass. И беше много интересно, когато я пуснах за пръв път на едно участия. Бяхме заедно със Софи. И като го пуснах, хората от кухнята и всички, които бяха отзад - всички излязоха навън за да разберат какво става. И тази реакция на първото пускане ми беше достатъчна да разбера, че съм се справил добре. 


Устата: Ползвам хип-хопа за експерименти
Кадър от видеото
 
А защо избра точно тази песен? Или да не те питам за това?

О, веднага ще ти кажа! То няма случайни работи! Иначе щях да направя "Рипни Калинке". Но тази песен... нали си се заслушвала в текста? Третия куплет направо ме уби!

"Тьонка са снажка да му дам.
Дали да я дам,
че как да я дам,
га ще я стори дармадан."

Нали си го превеждаш? Т.е. нали се сещаш какво ще стане с тялото на героинята, ако...

Ако пристане на...

На "crazy young boy", както обяснявах преди време на един американец. Самия текст е много хип-хоп. Много умерено еротичен, секси!

За това ли казваш, че хип-хопа идва от Родопа?

Да! Още повече, че когато трябваше да мисля моя текст се оказа, че цялата песен е готова, а аз нямам текст. И не мога да го измисля, защото не мога да се престраша да сложа някакви думи. И реших да направя нещо, което винаги съм мечтал - във всяко изречения да има една фолклорна дума и една съвременна. За това има "фешън", която е чуждица... Има и "сгодна женица", което е продиктувано от прословутия рапър от Ребърково (Цеко Сифоня, бел. авт.). Или както е:

"Млади булки, тъпани и гайти
Хип-хопа иде от Родопа, айди!"

Или пък :"Сваляй си чииза моме".

Всичко това го направих по този начин, защото мисля, че е интересно.

А мислиш ли, че младите хора ще го разберат?

Да, защото това ще ги накара да се поинтересуват и поровят малко. Има неща, които не съм сигурен дали ще разберат, но това, което съм направил смятам, че съм го направил както трябва...


Устата: Ползвам хип-хопа за експерименти
Устата и Калата по време на снимки
 
Кажи няколко думи за Калата. Как стана така, че той участва във видеото?

Когато направих песента, бях сигурен, че след това силно начало, този отсвир, трябва да бъде с български актьор, който да каже няколко думи в началото. 100 % бях сигурен, че трябва да бъде Георги Калоянчев, но не вярвах, че това ще се случи. И хората, на които споделих идеята си - и те бяха скептични.

И мога да ти кажа, че той хич не е възрастен и според мен може да изиграе още доста роли. Той нямаше търпение да дойде деня за снимки! Най-интересното беше, че когато аз отидох, той ме прие много топло, попита ме какво искам от него и ми каза:  "Нали няма да пея тука?"
И аз му казах, че няма да пее и ... Той се съгласи веднага.

И за него беше едно голямо удоволствие, защото се чувстваше полезен при направата на нещо модерно.  И това за мен беше големия шок, защото ако някой преди 5 години ми беше казал, че аз ще снимам в клипа си Георги Калоянчев, аз щях да му кажа, че не е добре. Това, че той ми даде подкрепата си в този проект - това осмисля много неща за мен.

На мен ми се струва, че не е много случайно това... Ти казваш, че песента реално е готова преди повече от година. От друга страна, съвсем скоро
Snoop Dogg заяви, че ще търси вдъхновение в кънтри музиката, което реално си е американския фолклор.

Да, аз това го четох при вас! Той казва, че "Джони Кеш звучи много гангста"

Което си е вярно!

Ти нали виждаш какво стана с него? (хип-хопа, бел. авт.) Той се трансформира толкова много като музика... Преди време взех на един мой приятел една книга - "Историята на Rock & Roll-a", която започва от еди-къде си и завършва с Майкъл Джексън (Michael Jackson) и Run DMC. Т.е. хип-хопа е един резултат от цялото развитие на световната музика, а в Америка в последните години се трансформира повече в поп, но си мисля, че в близките години ще има едно голямо завръщане назад.

А аз лично се приемам като артист, който използва хип-хопа за експерименти. Както е тази песен, която си е един експеримент. Такъв ще бъде и следващата ми песен. Тя ще е много интересна като звучене. Там ще бъдете изненадани с това, че няма да ме чуете да рапирам, но няма и да пея. Ще бъде интересно. И нея имам намерения да пусна до един месец.


Устата: Ползвам хип-хопа за експерименти

Говорим за новите неща, но какво мислиш сега за старите си песни?

Ами... тогава съм имал идеи, но не съм намерил начин да ги реализирам по подходящ начин. Давам ти пример с първата песен, с която се изявих на софийска сцена - тя беше кавър на една руска песничка, "Да не ми прилича на", и беше голям хит - руснаците направо издивяваха на нея. Втория ми проект беше с Джон Калека. Аз тогава бях тръгнал да правя нещо като рага, обаче не загрях, че всъщност съм трябвало да правя регетон, заради ритъма, който е много близък до един друг стил, доста по-популярен в България.

Устата: Ползвам хип-хопа за експерименти

И в който ти след това нагази с двата крака...

Ха ха. В който, аз в последствие станах фактор, след като започнаха да се появяват клонинги, като "Гергана и Жоро Рапа". Мисълта ми е, че и първите ми неща са били не точно хип-хоп, но в момента съм хванал вълната и ми се иска непрекъснато да изненадвам хората. Само балада не мога да се пречупя да направя, защото мога да се издъня много сериозно.


Добре, след дуетите със Софи Маринова, сега кавър на българска народна песен... ти спомена и за следващата, в която няма да рапираш, но няма и да пееш... Какво следва? 

Да, новото парче е наистина много интересно, но няма как да ти го обясня. То трябва да се чуе. И дори мога да се хвана на бас с теб, че ще стане един от най-теглените рингтонове. Това парче е готово от юни миналата година, но сега ще го запиша отново и ще го пусна през април или май и ще бъде много голям удар.

Хм... не мога да се хващам на бас с теб... Между другото много от твоите колеги в песните си разказват за това какво им се е случвало в живота, а ти май никога не си го правил...

Истината е, че не бих го направил никога, защото нямам намерение да занимавам хората с това "колко зле ми е било едно време и как съм живял". Струва ми се смешно да се пее за това.

Сега да те попитам за някои от твоите колеги. Какво мислиш за голямото завръщане на Шамара?

Ами да ти кажа, новият му албум ми харесва и често го слушам в колата. Но лично според мен в него няма подходящ сингъл за България.

Ъпсурт?

Не зная дали готвят нещо и определено ще ми е любопитно да чуя новите им песни. В началото, като излезе "Звездата", честно да си призная не ми хареса много, но след това осъзнах колко много скрити послания има вътре в песента. Истината е, че те направиха една нова ниша в родния хип-хоп, аз направих своя и така...

Как изглежда поредната крачка в нишата на Устата? Седни удобно и гледай внимателно.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари