Гутериш: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Часовникът на апокалипсиса тиктака, предупреди генералният секретар на ООН
19 мар 2024 07:00, Елка Василева
93
Гутериш: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"
Снимка: архив, БГНЕС

"Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер", предупреди  генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

С изказването си, в което спомена за филма "Опенхаймер", който спечели седем награди "Оскар" и "показа нагледно реалността на ядрения апокалипсис", Гутериш се опита да привлече вниманието към риска от "ядрена война".

"Събираме се днес в момент, в който геополитическото напрежение и недоверието покачиха риска от ядрена война до най-високото му ниво от десетилетия", каза генералният секретар на заседание на Съвета за сигурност на ООН, организирано от Япония и посветено на неразпространението на ядрени оръжия.

Часовникът на апокалипсиса тиктака, предупреди Гутериш.

В Холивуд филмът на Кристофър Нолан "Опенхаймер" "показа нагледно суровата реалност на ядрения апокалипсис на милиони хора по света", каза още генералният секретар.

"Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер". Всички тези гласове, всички тези предупреждения" имат за цел светът да отстъпи от пропастта, към която е тръгнал, заяви Антониу Гутериш.

Филмът "Опенхаймер" проследява ключови моменти от живота на Робърт Опенхаймер - физика, който вкарва света в ядрената епоха и благодарение на когото се слага бърз край на съпротивата на Япония във финалните етапи на Втората световна война посредством атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

С препратките към филма "Опенхаймер" Гутериш изрази своите опасения, свързани с опасността от нова надпревара в ядрените въоръжения.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човечеството сравнително лесно ще преживее ядрена война, въпроса е че ще умрат милиарди, главно от глад.
55
3
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Фургайте атома,няаа са плашите.Да са продъне дано тоаа извратен свет.
54
1
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
До Скапан святто и водещия на новините от една квартална телевизия в момента е на офицерска заплата като деловодител в мвр. то това не означава, че е по умен от лист ламперия. художника е бил картечар в окопите, а шахматиста си е уплътнил стажа да мори враговете с партиен билет. тия двамата в сравнение със сирский са като тримата ***, дето отишли двама, щото немало хора за длъжността
53
9
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
много обичам некви дето им се е подал некролога от джоба, да плашат с апокалипсис, да говорят в множествено число, и да са загрижени за "човечеството". него цирозата и подаграта му *** капата, той горкия като матросов, човечеството ше варди.
52
5
 
7
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Някой трябва да обясни на влюбените макарон и ***, че при такъв сценарой ще се изпарят заедно с откраднатите милрд.
51
8
 
15
 
! Отговори
Скапан свят преди 1 месец
Хитлер е бил ефрейтор, Путин е офицер от КГБ. А Зеленски е КЛОУН, кло-ун. На такъв фон Хитлер и ПУтин са генералисимуси, а смешника барут не е мирисал никога, само кокаин. И той е главнокомандващ на армия и целия западен и сащисан свят му помага. За смях ли е плач ли е работата и аз не знам.
50
3
 
7
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 1 месец
ти какво очакваш от конекрадци и търгаши на одеяла с шарка, избили 90 милиона индианци за да им вземат континента... :D
49
3
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Една корекция за края на статията. Япония капитулира не заради атомните бомбардировки, а за да спре настъпващите съветски войски! Защо американците винаги си приписват победите на другите?
48
2
 
8
 
! Отговори
Едеоти, сър преди 1 месец
До А? И?"Кой беше този, който е използвал ядрено оръжие? Или ни е къса паметта пак?"===>>Нашата памет не е къса, но тяхната е тотоално промита.
47
1
 
5
 
! Отговори
Скапан свят преди 1 месец
"Той продаде дъщерята на Къшнър, асистента му виден ционист и тя прие "правата" вяра"____**___Пропускаш,че след всичко това Тръмп с гордост заяви, че дъщеря му ще роди хубави еврейски деца.В техния свят всичко се купува и продава. Нищо лично, просто бизнес, е любимият им израз.
46
1
 
6
 
! Отговори
А? И? преди 1 месец
Кой беше този, който е използвал ядрено оръжие? Или ни е къса паметта пак?
45
5
 
5
 
! Отговори
Едеоти, сър преди 1 месец
"какво става като метнеш атомна бомба над цивилни!!!!! а бомбите (Little Boy и Fat Man) ги метна американския кърлеж"===>Ти у ред ли си. Те на запад вече по история ги учат, че атомните бомби ги е хвърлил Съветския съюз, а във Втората световна война победителите са САЩ и Великобритания.
44
2
 
10
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
...защо ли забрави да спомене кои извьршиха тоз безмислен "хуманитарен" акт срещу Япония!? Защо ли ? Незнание или страхопочитание,а може би таз зависимост от ...
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гусдин генерален секретар...кви филми кви 5 лева...има реални снимки от Хирошима и Нагазаки какво става като метнеш атомна бомба над цивилни!!!!! а бомбите (Little Boy и Fat Man) ги метна американския кърлеж....кажете го най на края! не бъдете като наведените самураи дето не смеят да кажат кой им изравни два града със земята..!!!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този дядка трябва да се научи, че не всички киснат по киносалоните или имат намерение да му гледат филмите за да му разберат препратките. Утре може и текстове на песни на Тейлър Суифт да ми цитира и пак няма да мога да разбера какво се опитва да ми каже.
41
1
 
5
 
! Отговори
До обратното е преди 1 месец
По твоята логика и руснаците дето ни освободиха са терористи.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То може и живота на земята да не го преживее, а иначе цивилизацията със сигурност ще отиде по дяволите.
39
4
 
4
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Гютеришо, не можеш да се криеш вече зад корумпираните ООН, УНВРА, УНИЦЕФ, ЧК, МЗС... Хамас те предадоха, не те предупредиха за акцията срещу Израел и сега ще бъдат унищожени заедно - военно и политически.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо лошо в това човечеството са изчезне напълно и безвъзвратно
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пу и е последният китайски император и руснаците го предават на Китай.Работи след това в Закрития град в Пекин като общ работник.Почива през 1967 година.Каква ирония -общ работник в двореца на императорите превърнат в музей.