Първите сблъсъци на оловни йони в колайдера са вече факт

Експериментите целят изучаване на материята в първите мигове след Големия взрив
Обновена: 8 ное 2010 13:01 | 8 ное 2010 12:50,
16
Първите сблъсъци на оловни йони в колайдера са вече факт
Изображение: CERN

Физиците, работещи на Големия адронен колайдер, успешно проведоха първите сблъсъци на оловни йони в ускорителя, което им дава възможност да изучават състоянието на материята, съществувало в първите мигове след Големия взрив, съобщи РИА Новости, като цитира ЦЕРН.

„Първите сблъсъци на оловни йони бяха регистрирани тази нощ (в неделя) на детекторите ALICE, ATLAS и CMS. Скоро в колайдера ще започнат да циркулират устойчиви лъчи (от оловни йони)“, се казва в съобщение на ЦЕРН.

Още по темата
В обичайната материя кварките и глуоните са „заключени“ между протоните и неутроните и не могат да съществуват в свободно състояние. Скоро след Големия взрив обаче Вселената се е състояла от гореща и свръхплътна „кваркова супа“, в която кварките се обединявали в гигантски групи.

Специално за изследване на това особено състояние на материята при създаването на колайдера физиците са предвидили възможността не само за протон-протонни сблъсъци, но и за сблъсъци на оловни йони.

Един от четирите главни детектора на колайдера – ALICE (A Large Ion Collider Experiment) – е разработен специално за изучаване на състоянието на материята.

Експериментите с тежки йони ще продължат до 6 декември, след което колайдерът ще излезе в „коледна ваканция“. Техническото преустановяване на работата му ще продължи до февруари 2011 г., след което най-скъпият в света физичен уред ще бъде пуснат отново.

Подобни експерименти са провеждани и в Брукхейвънската национална лаборатория на колайдера RHIC, където са провеждани сблъсъци на ядра на атоми на злато. На Големия адронен колайдер обаче оловните йони ще се сблъскват с 10 пъти по-голяма енергия.

Кварк-глуоновата плазма ще бъде изучавана и на руския колайдер NICA (Nuclotron-based Ion Collider facility), чието създаване се планира да бъде завършено до 2015 г. в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: оловни йони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
as преди 13 години
познай къде има повече стелетници?справка spoken gems
14
0
 
1
 
! Отговори
да преди 13 години
трябва да си жив дълго и да снасяш за здраве повече време, колко са аптеките на твоята улица?
13
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До сега науката е удължила средната продължителност на живота два пъти и е дала на цивилизованите общества(тези които приемат научните принципи и открития) стандарт на живот невъобразим за нашите дядовци.Какво е постигнала до сега красотата в сферата на благоустрояване на човечеството?
12
1
 
1
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Че ние без колайдер, тук отдавна си имаме направена черна дупка която ни изсмуква паричките
11
0
 
1
 
! Отговори
vinko преди 13 години
сега е на мода да се строят колайдери САЩ ЕС Русия незнам китайците как така са пропуснали но със сигурност няма да бездействат . На японците не им трябва де си имат детектор за неутрино
10
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
А руснаците залитат и се радват в пиянството си :)
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
SEGA TR DA 4AKAME WULKAN I ZEMETRESENIE
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
O INTERS REZULTAT E 35 KITA NA BREGADA SPRAT DA SE MESQT W USTROJSTWOTO NA ZEMQTA
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм ЗА "миниатюрните черни дупки":))
6
1
 
3
 
! Отговори
zetxx преди 13 години
e daite rezultatite de! daite powe4e info.. za poreden put statiqta e polowin4ata a e moje bi nai wajnoto ne6to koeto se slu4wa w sweta...
5
1
 
5
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Един от интерсните резултати които се очакват е създаването на миниатюрни черни дупки през 2012. Тези експерименти са мотивирани от теорията на Хокинг и той предвижда че тези черни дупки ще се самоунищожа (ще изчезнат) Противниците му (малко на брой) смятат че те могат да започнат да поглъщат всичко. И така ако Хокинг не е прав , то може да се окаже че прави са майте
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Красотата ще спаси света... ако преди това науката не го унищожи...
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Za teb edva li shte ima neshto interesno
2
8
 
3
 
! Отговори
Helzo преди 13 години
The end is near :D :D :D
1
9
 
10
 
! Отговори
freax преди 13 години
Само някви експерименти се провеждат в тоя колайдер, а не съм прочел никъде дали в крайна сметка има нещо интересно като резултат :-)

Спонсорирани публикации